БOРГИ

Уряд вживає жорстких заходів до керівників підприємств, які заборгували працівникам зарплату

В областях постійно контролюючі органи проводять перевірки і, як кажуть, широким фронтом ведуть наступ на злісних боржників. Результати хоч і невеликі, але є. Так, за оперативними даними Міністерства соціальної політики, на 10 грудня 2010 року заборгованість із заробітних плат в Україні становила 1,2 млрд грн, що на 64 млн грн (або на 5%) менше порівняно з даними на 1 листопада 2010 року.

Про ситуацію в регіонах розповідають наші власні кореспонденти.

Пишіть скарги!

СИТУАЦІЯ. - Навіть не знаю, що з ними, такими упертюхами, робити! - поскаржився один із директорів заводу колезі на робітників свого підприємства. - Уявляєш, три місяці їм зарплату не платив, а вони щодня приходять на роботу. Півроку грошей не бачили - ходять...

- А ти постав на прохідній касу і квитки на робочі місця продавай, - порадив підприємливий колега.

Цей призабутий анекдот, виявляється, знову актуальний. Зокрема для Донецької області, де на окремих підприємствах, що мають заборгованість із зарплати, працівники дуже рідко скаржаться на роботодавця і не намагаються через суд відшкодувати матеріальні збитки та моральну шкоду. "Це дуже частий факт, коли є борги із зарплати, але немає жодного відповідного звернення, - дивується перший заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Сергій Дергунов. - Ми поки цьому "феномену" не можемо дати пояснення. Тобто люди місяцями не отримують заробітної плати, але нікому не скаржаться і у них немає жодних претензій до роботодавця".

Ситуація, погодьтеся, й справді дивна. Компетентні органи вже взялися перевіряти підприємства, де працівники чогось змирилися із боргами із зарплати і сприймають це як належне. Хоча в цілому по Донецькій області заборгованість поступово зменшується: протягом чотирьох місяців боргів поменшало на 117 млн грн.

В області вже встигли переконатися в ефективності залучення до зменшення боргів із зарплати правоохоронців. Тому на спільному засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, забезпечення податкових та інших бюджетних надходжень, внесків до Пенсійного фонду досвідом такої роботи поділився заступник прокурора Донецької області Валерій Коршиков. "Враховуючи актуальність проблеми та її соціальну значимість, органи прокуратури протягом усього минулого року приділяли особливу увагу питанням захисту конституційних прав громадян щодо своєчасної та повної виплати заробітної плати, - каже він. - А наочним підтвердженням цьому є результати наших наглядових перевірок: порушено 204 кримінальні справи, з яких 182 вже направлено до суду".

Півтора мільйона приховали

КРИМІНАЛ. Понад 1 мільйон 450 тисяч гривень заробітної плати за 2008-2009 роки безпідставно заборгувало своїм працівникам ДП "Придніпровський завод кольорових металів" (ПЗКМ). Перевірка у грудні минулого року прокуратурою Баглійського району Дніпродзержинська встановила, що державне підприємство мало можливість погасити заборгованість. У травні 2009 року, відповідно до умов договору купівлі-продажу, ПЗКМ отримав 1 216 386 гривень від реалізації сировини із вмістом дорогоцінних металів. Але замість виплати заробітної плати працівникам усі кошти пішли на витрати з охорони майна заводу, комунальні, експлуатаційні платежі та сплату заборгованості за використану електроенергію.

Таким чином службові особи підприємства завдали працівникам ПЗКМ матеріальних збитків майже на півтора мільйона гривень. Як повідомляє прес-служба прокуратури Дніпропетровської області, за цим фактом проти посадовців ДП "Придніпровський завод кольорових металів" порушено кримінальну справу за ч.1 ст.175 Кримінального кодексу України (безпідставна невиплата заробітної плати), що карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Без зарплати нема контракту

НА КОНТРОЛІ. Протягом червня-листопада минулого року підприємства Сумської області скоротили заборгованість перед своїми працівниками майже на 32 мільйони гривень, або на 41 відсоток. Повністю розрахувалися понад 140 суб'єктів господарювання, серед яких низка великих промислових підприємств. Так, станом на липень ВАТ "Сумихімпром" заборгувало колективу понад 17 мільйонів гривень, а сьогодні флагмана хімічної промисловості України вже немає у борговому списку. Це ж стосується сумського комунального підприємства "Електроавтотранс", Конотопського арматурного заводу, ВАТ "Сумирибгосп", Шосткинського заводу хімічних реактивів та багатьох інших промислових, сільськогосподарських, переробних підприємств.

Ці факти і цифри наводилися під час засідання комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, стипендій та інших соціальних виплат при Кабінеті Міністрів. За словами заступника голови Сумської облдержадміністрації Тамари Іщенко, Сумський регіон планомірно проводить результативну роботу, завдяки чому заборгованість зменшилася на підприємствах усіх форм власності та економічної активності. Загалом по діючих підрозділах завдання виконано на дві третини замість передбачених 49 відсотків. За цим показником область перебуває серед лідерів і найближчим часом має всі передумови для закріплення позитивної динаміки.

У тому, що борги почали відчутно здавати позиції, заслуга насамперед обласної державної адміністрації та її структурних підрозділів, наділених відповідними повноваженнями. Голова Сумської облдержадміністрації Юрій Чмирь узяв під особистий контроль кожне підприємство, де людям завинили зароблені кошти. Завдяки щотижневому моніторингу ситуації одразу ж визначаються найбільш вразливі економічні підрозділи, на засіданнях тимчасових комісій звітують насамперед ті керівники, які мають можливість, однак не поспішають віддати борги. Із 17 з них розірвані контракти, до владних структур різних рівнів спрямовано 249 подань, за неефективну роботу звільнено з посади завідувача сектором з питань банкрутства в Сумській області.

Сьогодні працівники підприємств різних форм власності чекають на свої кревні майже 45 мільйонів гривень. Як підсумувала Тамара Іщенко, робота триватиме доти, доки борг буде погашено до останньої копійки.

Що принесе Дід Мороз?

ЗАВДАННЯ. Цим переймалися у Полтаві на засіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із зарплат, пенсій і стипендій. Голова комісії, заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Коваль зазначив, що полтавчани виконали урядове завдання щодо ліквідації заборгованості із зарплати тільки на 69 відсотків. За що область покритикували. Проте у листопаді відповідна заборгованість тут знову дещо зросла і становить 26,4 мільйона гривень.

Левова частка невиплат припадає на Полтаву. Повністю погасили заборгованість із зарплати у 10 районах та в м. Комсомольськ. Не виконали завдання уряду, а навпаки, наростили борги у Диканському, Полтавському районах і м. Миргороді. Серед "хронічних" боржників - ВО "Знамя", підприємство "Українапромресурс", Жовтневий спиртзавод, завод газово-розрядних ламп тощо.

Членів комісії непокоїть і той факт, що людям не повністю виплачені зарплати за листопад.

"На початок другої декади грудня 2010-го в Полтаві цей борг становив 7,7 млн грн", - повідомив заступник начальника Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, начальник управління праці Володимир Ткаленко. Також, за його словами, понад мільйон гривень зароблених грошей заборгували людям у Кременчуці та 1,9 млн грн у Лубнах.

Як приклад назвав КП "Лубниводоканал", працівники якого вже більше року не отримують заробленого. Це ж стосується і КП "Шляхрембуд", де зарплата нараховується, але не виплачується.

"Але ми не безсилі перед викликами, цьому буде покладено край!" - наголосив Олександр Коваль. Принагідно він подякував Кременчуцькому міському голові Олегу Бабаєву за оперативне погашення заборгованості із зарплати, зазначивши, що в Кременчуці ще є над чим працювати.

З прокурорами сперечатися важко

ВІДШКОДУВАННЯ. На Волині накреслилась тенденція до зменшення заборгованості із виплати зарплат.

У регіоні нині офіційно працевлаштовані на роботу двісті тисяч волинян. 5,6 тисячі із них роботодавці нині заборгували 16 мільйонів гривень. Якщо зважити, що чи не за кожним робітником стоїть сім'я, то кількість волинян, котрі страждають від несвоєчасної оплати праці, значно збільшується...

- Доволі часто порушення вимог статті 43 Конституції України щодо несвоєчасної виплати заробітної плати мають кримінально караний характер, - розповів прокурор області Андрій Гіль. - Тому органами прокуратури області протягом минулого року порушено 63 кримінальні справи, внесено 416 приписів та подань, 52 протести. За результатами розгляду документів прокурорського реагування до відповідальності також притягнуто 305 посадових осіб, у тому числі дев'ять представників контролюючих органів...

Профілактичні бесіди з роботодавцями у прокурорських кабінетах дали результат - протягом минулого року найманим працівникам відшкодовано майже сорок мільйонів заборгованої заробітної плати.

 

Матеріали підготували:
Павло КУЩ, Наталія БІЛОВИЦЬКА, Олександр ВЕРТІЛЬ, Олександр ДАНИЛЕЦЬ, Валерій МЕЛЬНИК