Напередодні старту фінального турніру стало відомо: в разі перемоги на Кубку світу-2014 кожен із 23 гравців збірної Іспанії отримає по 720 тисяч євро. Такі ж самі призові пообіцяли й усім представникам тренерського штабу. Як виявилося згодом, це найвищі преміальні серед 32 команд-учасниць світової першості.

Багато хто на Піренеях вважав, що це занадто. Ця частина вболівальників може полегшено зітхнути: рекордну суму грошей іспанська Федерація футболу тепер може використати на потреби юнацького і молодіжного футболу. Чинні чемпіони світу зіграють свій останній матч у Бразилії 23 червня. У поєдинку з командою Австралії підопічні Дель Боске розіграють третє місце у квартеті В. Перші два, які дають змогу продовжити боротьбу, забронювали за собою голландці та чилійці.

Дві поразки поспіль у далеко не найсильнішій групі із загальним рахунком 1:7 — не той результат, на який сподівалися прихильники «Червоної фурії». В історії світового футболу було лише два випадки, коли одна збірна вигравала чемпіонат світу двічі поспіль. Це вдавалося лише Бразилії та Італії. Найуспішніший іспанський тренер — 63-річний Вісенте дель Боске не приховував, що збирається повторити це досягнення. Надії було розбито вщент упродовж тижня.

Чому це трапилося саме в Бразилії? За всю свою кар’єру 13 іспанських гравців (основний склад плюс двоє запасних) вигравали всі найпрестижніші турніри — Лігу чемпіонів, чемпіонати світу і Європи. Причому на Євро Фернандо Торрес та його партнери перемагали двічі поспіль. Упродовж шести років піренейці диктували футбольну моду всьому світові.

Тепер їхній фірмовий стиль вивчили як абетку і навчилися з ним боротися. Першою це відчула «Барселона», що минулого сезону залишилася без жодного трофея. У червні прийшла черга збірної. Голландці забили 4 м’ячі у ворота Касільяса за 27 хвилин другого тайму. Саме тоді середня лінія лідера рейтингу ФІФА практично викинула білий прапор. Це і не дивно, якщо врахувати вік провідних виконавців: Хаві — 34, Алонсо — 32, Іньєсті — 30, Сильві — 28.

Символічно, що чинні чемпіони світу склали свої повноваження в Ріо-де-Жанейро на знаменитій «Маракані». Саме там, де 13 липня відбудеться фінал Кубка світу-2014.

Світовий дубль поки що не вдався. Фото з сайту livesport.com

ТАБЛО «УК»

Чемпіонат світу-2014

Група А

Камерун — Хорватія — 0:4
Голи:
Оліч (11), Перишич (48), Манджукіч (61, 73).

Бразилія, Мексика — по 4 очки, Хорватія — 3, Камерун — 0.

Група В

Іспанія — Чилі — 0:2
Голи:
Варгас (20), Арангіс (43)

Австралія — Нідерланди — 2:3
Голи:
Кехілл (21), Йєдинак (54) — Роббен (20), ван Персі (58), Депай (68).

Нідерланди, Чилі – по 6 очок, Іспанія, Австралія – 0.

Сьогодні зустрічаються: Японія — Греція, Італія — Коста-Рика, Швейцарія — Франція.