Так здавна називають ці пори року — весна красна, осінь золота. Якщо весною трудівники села завше живуть надіями і прогнозами на майбутні врожаї хлібної ниви, садовини і городини, то восени уже можна підбивати реальні підсумки вирощеного та зібраного. От і зараз щедрий потік ранніх зернових приємно радує аграріїв. До засік держави, попри російську загарбницьку анексію Криму і продовження військової агресії на Донеччині та Луганщині, з усіх інших областей надходять нові й нові мільйони тонн збіжжя.

Справді гаряча серпнева пора завершилася без природних катаклізмів (торік цього місяця були проливні дощі). За народними прикметами і попередніми прогнозами синоптиків багато погожих днів слід очікувати ще у вересні, жовтні й листопаді. Чи збудуться ці передбачення, переконаємося з власних спостережень. А якою буде погода до кінця року, яку очікувати наступну зиму, у вересні старі люди прогнозували за прикметами у такі дні релігійних свят: Луппи-Брусничника (5), Семена-Стовпника (14), Різдво Пресвятої Богородиці. Друга Пречиста (21), Здвиження (27). Крім того, до нашого часу збереглися й такі загальновживані народні прикмети: якщо багато павутиння стелеться по стернях і сіножатях — на тепло. Обмаль павутиння — осінь буде сухою. Якщо у вересні почне опадати листя з дуба — зима буде лютою. Якщо листя на березі пожовкло знизу — осінь буде пізньою.

Хто бажає, той і в осінній калюжі розгледить прекрасне… Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

На Луппи-Брусничника починається падолист. Слід звернути увагу на такі прикмети: якщо листя з осики стелеться сріблястою стороною до землі — зима буде теплою. Якщо воно довго не опадає — осінь буде сухою. Якщо в цей день не почнуться ранкові заморозки — не буде їх і до кінця місяця. Якщо до цього дня журавлі відлетять у вирій — зима буде ранньою.

Свято Семена-Стовпника (Семена-Літопроводця) давно під пильною увагою народних синоптиків. Наші пращури після прийняття християнства початок Нового року святкували 1 вересня (14 вересня за новим стилем). Проводжали разом старий рік і літо. Так і з’явилася друга назва. На Семена уже дозволялося засилати сватів, а на Покрову (14 жовтня) — гуляти весілля. З 14 по 21 вересня триває друге бабине літо. Якщо Семен проводжає у вирій гусей, зима буде ранньою. Якщо вони летять високо, зима забариться, а якщо низько — зима буде багатосніжною. Якщо зграї шпаків затримуються з відльотом у теплі краї — осінь буде холодною, з дощами.

Різдво Пресвятої Богородиці особливо шанують жінки. Цього дня перед іконою Матері Божої ставили свічку і миску пшеничної куті, заправленої медом. «Щоб покійні матері роду свого аж до дванадцятого коліна відчули пошану живих нащадків». Вважають, що Богородиця є покровителькою жінок, які народжують дітей, і допомагає бездітним пізнати щастя материнства. До Другої Пречистої завершують збирання і заготівлю «чарівного зілля», що привертає хлопця до дівчини (чоловіка до жінки) і навпаки. За давніми спостереженнями, цього дня часто буває хмарна або дощова погода. Звідси і народна прикмета: «Друга Пречиста дощем поливає — негаразди змиває».

На Воздвиження «земля здвигається з літа на зиму, усі птахи відлітають у вирій, ведмеді ховаються у барлоги, а плазуни — у нори». «На Здвиження жупан із кожухом міняються, а осінь — із зимою», — каже народне прислів’я. Господарі поспішають зібрати на присадибних ділянках гарбузи, капусту, буряки, моркву, редьку. Остання, до речі, в цей час уже не така гірка. Звертали увагу на капусту. Якщо качаниста важка, з твердими головками — зима буде суворою, а якщо легка і м’яка — зима буде з частими відлигами. Зважаючи на нинішню ситуацію з газозабезпеченням, проситимемо Господа послати нам теплу осінь і помірну зиму.

НАШ КАЛЕНДАР

1 вересня — День знань

2 вересня — День нотаріату

7 вересня — День підприємця

8 вересня — Міжнародний день солідарності журналістів; Міжнародний день грамотності

10 вересня — Всесвітній день запобігання самогубствам

11 вересня — Усікновіння глави Хрестителя Господня Іоанна. Суворий піст

13 вересня — День фізичної культури і спорту; День українського кіно

14 вересня — День танкістів; День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості

15 вересня — Міжнародний день демократії

16 вересня — Міжнародний день охорони озонового шару

17 вересня — День рятівника

20 вересня — День винахідника і раціоналізатора; День фармацевтичного працівника

21 вересня — День працівника лісу; Міжнародний день миру; Різдво Пресвятої Богородиці. Друга Пречиста

22 вересня — День партизанської слави

27 вересня — День туризму; Всесвітній день туризму; Здвиження Чесного Хреста Господнього

28 вересня — День машинобудівника; Всесвітній день боротьби із захворюванням на сказ

30 вересня — Всеукраїнський день бібліотек; День усиновлення; Всесвітній день моря 

Павло ЛАРІОНОВдля «Урядового кур’єра»