ПЕРСПЕКТИВА

Наступний рік для черкащан має стати роком подальшого соціально-економічного зростання та підвищення стандартів життя

 Хоч би що говорили про реформи, які розпочалися цього року, як би їх  оцінювали — переміни вже йдуть. І в цьому головна ознака року, який минає. Про докорінні новації у всіх сферах життя Черкащини йшлося на підсумковій прес-конференції голови облдержадміністрації Сергія Тулуба.

Проти фактів, як кажуть, не підеш. А вони свідчать про те, приміром, що кількість безробітних в області порівняно з початком року зменшилася на 2,8 тисячі осіб. Хоч проблема безробіття й залишається гострою, особливо в сільській місцевості. Зростає середньомісячна заробітна плата працівників. Порівняно з минулим роком її рівень зріс на  18% — до 2160 гривень. На стабільному рівні в області утримуються ціни на споживчі товари.  Індекс споживчих цін на Черкащині нині нижчий (3,5%), ніж у середньому в Україні (4,4%). Водночас реальна заробітна плата зросте на 95. Заборгованість із виплати заробітної плати за рік скорочена майже у півтора раза, а на економічно активних підприємствах — удвічі.

Щедрий ужинок — результат наполегливої праці хліборобів. Фото з архіву редакції  

Поступилися лише велетам 

Як наголосив голова облдержадміністрації, економічно активна людина, яка працює, не повинна бути бідною. Заробітна плата має гарантувати не тільки законодавчо встановлений прожитковий мінімум. Рівень оплати за якісну продуктивну працю повинен гарантувати родині автоматичний вихід із зони бідності. Це і є головним завданням обласної влади на 2012 рік. 

Хоч і повільно, але відбуваються зміни в охороні здоров’я. Дев’ять дільничних лікарень реорганізовано в лікарські амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Протягом року відкрито сім пунктів швидкої та невідкладної допомоги у сільській місцевості. Придбано 11 автомобілів швидкої  допомоги. На базі лікувально-профілактичних установ області відкрито 31 аптечний пункт, який працює за програмою «медичний кошик», де націнка на ліки не перевищує 10% цін вітчизняних виробників та 15 — іноземного виробництва. Відремонтовано та реконструйовано 93 лікарні, 123 фельдшерсько-акушерські пункти та 18 амбулаторій.

Головним здобутком стало відкриття обласної дитячої лікарні та її оснащення. Тепер на Черкащині є сучасний лікувальний заклад, обладнаний за європейськими стандартами  необхідною діагностичною апаратурою на 325 ліжок. Також за новітніми технологіями організовано гемодіалізні центри. До нещодавно введених таких центрів у Черкасах і Умані до кінця року буде відкрито гемодіалізне відділення у Звенигородці.

Цього року область матиме 120—130 тис. кв. м новозбудованого житла. Показник за обсягами виконаних будівельних робіт у цьому році очікується майже на чверть більшим за торішній. Крім того, під житлове будівництво виділено 33 земельні ділянки загальною площею 74 га.

Як повідомив голова облдержадміністрації, за показником випуску промислової продукції на душу населення Черкащина поступається лише таким промисловим велетам, як Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська і Полтавська області. За цим — праця фахівців галузі. Кожен п’ятий автомобіль, кожен четвертий автобус, кожен четвертий кілограм міндобрив виробляють на Черкащині.

Фундамент — реальний сектор економіки

Рекордами року, що минає, Сергій Тулуб назвав загальне пожвавлення у всіх галузях. Ще ніколи область не мала урожайність зернових 58,4 ц/га.  Досі не збирали 3,8 млн т зернових. А промисловий комплекс області ще ніколи не давав 27 млрд грн реалізованої продукції.

Цими днями на засіданні колегії облдержадміністрації оприлюднено проект програми  соціально-економічного розвитку області на наступний рік.  Як повідомив заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації  Роман Карманнік, серед головних пріоритетів наступного року — забезпечення умов соціально-економічного зростання та підвищення стандартів життя. Фундаментом для цього стане розвиток реального сектору економіки. Облдержадміністрація передбачає зростання як галузей промисловості, так і сільського господарства. Так, очікується зростання обсягів виробництва заводу «Богдан» у Черкасах та «Азоту». У сільському господарстві очікується будівництво нових овочесховищ, свиноферм, молочних комплексів. Загалом на реалізацію програми передбачається витратити 800 млн грн із різних джерел.