РЕФОРМА

Запровадження в Україні обігу сільськогосподарських земель відбуватиметься з максимальним урахуванням інтересів селян. У цьому запевнив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк під час наради в Сумах.

"Запровадження ринку землі в Україні не відбудеться без дослухання до думок сільгоспвиробників, влади на місцях та максимального урахування інтересів селян", - зазначив урядовець.

Він нагадав, що Президент поставив чіткі завдання: не обезземелити українського селянина та започаткувати ринок землі, аби зберегти українське село і змусити його працювати на економіку аграрного сектору.

Міністерство пропонує депутатам при ухваленні закону "Про ринок землі" взяти до уваги основні принципи, на яких він має базуватися. Це надання права купувати землю тільки громадянам, які займаються аграрним виробництвом і мають відповідну освіту, створення Державного земельного фонду, до якого увійдуть землі запасу, невитребувані паї (близько 15 млн га землі), повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

"Ми розуміємо, що з приводу останнього пункту матимемо зауваження з боку іноземних компаній, однак не збираємося відступатися від свого. Уряд докладає сьогодні максимум зусиль, аби повернути людей до села. Тому, якщо в конкретній місцевості не вистачатиме працівників на землі, будемо навчати бажаючих на ній трудитися, проводити політику розселення. Українське село має розвиватися", - наголосив Микола Присяжнюк.