ЖНИВА-2011

Цьогорічний врожай буде найвищим  за всю історію незалежності

Цього року аграрний сектор демонструє найвищі серед галузей економіки темпи зростання власного виробництва, які за 10 місяців становлять 116,6% до торішнього рівня.  Про це на брифінгу в стінах Будинку уряду повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

«Економічні показники аграрної галузі яскраво демонструють правильність обраного курсу на впроваджуванні системних реформ.  Темпи зростання власного виробництва на сільськогосподарських  підприємствах сягнули 120%, у господарствах населення — 114%», — уточнив фахівець.

У рослинництві обсяги виробництва зросли на 25,6%, у тваринництві — на 2,4%. В усіх категоріях господарств станом на 16.11.2011 р. зернові та зернобобові культури зібрано на площі 14,8 млн га (97% до прогнозу), намолочено 54,4 млн тонн зерна при врожайності 36,6 ц/га (у 2010 р. — 28,4 ц/га).

Нині триває збирання кукурудзи на зерно, рису, соняшнику, сої та цукрового буряку. Загалом урожай у цьому році становитиме 55 млн тонн зерна, що буде найвищим показником за всю історію незалежної України. 

Знай наших: зібрали 55 млн тон зерна. Фото з сайту sozhnews.info

«Загальна пропозиція зерна  у 2011—2012 маркетинговому році очікується на рівні 60 млн тонн. Потреба внутрішнього споживання зерна становитиме 26,7 млн тонн. Можливий експорт зернових культур — 27,2 млн тонн, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

— За оперативними даними, озимину посіяно на площі 8,05 млн га, що становить 99% прогнозу. Сходи отримано на 5,7 млн га (70,9% посіяних), з них у доброму та задовільному стані перебуває 3,9 млн га (68,7%).  Для проведення посівної накопичено в достатній кількості пально-мастильних матеріалів та мінеральних добрив, — додав Микола Присяжнюк.

За сприятливих погодно-кліматичних умов прогнозується зібрати цукровий буряк з площі 537,3 тис. га та виробити 2 млн тонн цукру — на 500 тис. тонн більше, ніж торік. Небувалий врожай цукрових буряків і обсяги цукру, що виробили аграрії цього року, дадуть змогу повністю забезпечити внутрішній ринок, зберегти цінову стабільність на цей важливий продукт і створити експортний потенціал.

Міністр також нагадав, що Російська Федерація так і не дала дозволу на експорт цукру на свою територію. «Але нині є підстави прогнозувати, що ЄС дасть квоти в наступному році, щоб ми могли експортувати цукор до Євросоюзу», — додав він. 

Забезпечення сталого розвитку цукрової галузі та нарощення виробництва потребує захисту внутрішнього ринку, який, на жаль, залишається досі не захищеним, зокрема від імпорту з Білорусі в рамках Угоди про вільну торгівлю.

Урядовець додав, що нині активно триває пошук зовнішніх ринків для реалізації вітчизняного цукру. Так, керівництво Мінагрополітики провело переговори з країнами, які мають бажання закуповувати український цукор, серед яких — Китай, Афганістан, інші держави Азії.