ПРОГНОЗ

Урожай зернових цьогоріч може перевищити 51 млн тонн. Якщо так станеться, це буде найвищий ужинок за роки незалежності після 2008 року, коли було зібрано 50,2 млн тонн 

Такий сенсаційний прогноз зробив президент Національної академії аграрних наук (НААН) Микола Безуглий, додавши, що у найближчі 6 років Україна може вийти на виробництво 80 млн тонн. 

— Це вже не просто передбачення окремих вчених, а послідовний, чітко виважений розрахунок, — додав він. — От дивіться, цьогоріч валовий збір ранніх зернових (площа посівів 11,389 млн га, середня врожайність 29,5 ц / га) може скласти 33,6 млн тонн у бункерній вазі та 32,5 — в обліковій. Урожай кукурудзи можемо отримати на рівні 18,08 млн тонн (площа посівів 3,616 млн  га, очікувана врожайність не менше 5 т/га), пізніх круп’яних культур (рис, просо, гречка, нут) — близько 1 млн тонн, — пояснив учений. — Для подальшого нарощування виробництва зернових, треба, щоб сільгоспвиробники дотримувались сучасних технологій, купували якісне насіння, вносили достатній обсяг добрив, працювали на сучасній техніці  тощо. Лише на закупівлю останньої, згідно з програмою "Зерно України", треба витратити 224 млрд грн.

 

Крім того, за словами Миколи Безуглого, в країні треба змінити структуру посівних площ, адже в деяких регіонах вирощуються культури, які не є оптимальними для тієї або іншої зони. Зокрема, у Північному Лісостепу і Поліссі, де вирощують озиму пшеницю, виростити її дуже складно, бо виходить переважно лише фуражна, —  наголосив учений. — Відтак, плануємо на 700 тис. га, що нині зайняті під озимою пшеницею у північних і західних областях,  посіяти озиме трітікале, — повідомив він. — А у погано зрошуваній частині південного степу яровий ячмінь замінити на зернове сорго, довівши його посіви у наступні 4 роки з 50 тис. до 500 тис. га. Площі під кукурудзою також зростуть до 4 млн га у наступні 2 роки, і до 25 млн га — у наступні 4 роки, — підсумував президент НААН.

Він також наголосив, що Україна може виступити ініціатором створення світового запасу зерна Всесвітньої організації сільського господарства і продовольства, який робиться під егідою ООН.

«НААН спільно з Мінагропродом готуватиме службову записку на ім’я Президента України про створення світового запасу зерна (резерву), в т .ч. в Україні у обсязі 10 млн тонн. Це має бути вигідно нам, зважаючи на те, що створення запасів та інфраструктури під них здійснюватиметься за кошти міжнародних організацій  і частково за українські. Це будуть додаткові інвестиції в агросектор країни.  До того ж, якщо подивитись, як зростало у ціні  за останні 10 років зерно (з 90 до 300 дол. за тонну) і золото (з 20 до 50 дол. за грам), то перше має перевагу. До того ж, на відміну від "жовтого металу" його можна споживати у випадку дефіциту продовольства. Відтак, саме воно має стати тим золотим запасом України, що зробить Україну серйозним гравцем у світі.

За словами Миколи Безуглого, при виробництві 80 млн тонн зерна, Україна зможе експортувати до 45 млн тонн на рік у 2017 р., і близько 30 млн тонн — у 2015 р. Крім того, за його оцінками, внутрішнє споживання збіжжя зросте до 2015 р. до 35 млн тонн у зв’язку з планами уряду щодо розвитку тваринництва і використанням зерна в промислових цілях.

ДОВІДКА «УК»

Нагадаємо, Україна в 2010—2011 МР експортувала 12,1 млн тонн зерна, що на 41,6% менше показника попереднього періоду (21,2 млн т).

Мінагропрод поки що не переглядав офіційний прогноз на врожай і зберігає його на рівні 47 млн тонн.