АВТОПРОБІГ

Колишні десантники з пострадянських країн проїдуть дорогами командира ПДВ генерала Маргелова 
 

Міжнародний автопробіг «Дорогами Перемоги, де ім’я Маргелова свято» організований громадськими організаціями колишніх десантників. Маршрут у понад 10 тисяч кілометрів пролягає територіями Росії, України, Молдови, Румунії, Угорщини, Австрії, Словаччини, Чехії, Франції, Німеччини, Польщі, Литви, Білорусі — всього майже 300 міст. Фінішує автопробіг у Москві.

Стартувавши в Ярославлі, 50 автомобілів днями «десантувалися» в Дніпропетровську — на батьківщині Василя Маргелова. До російських екіпажів (переважно з Ярославля та Пензи) приєдналися дніпропетровські, донецькі, запорізькі та луганські. Біля пам’ятника легендарному командарму на дніпропетровській набережній пройшов урочистий мі?тинг. Вшанували пам’ять Василя Пилиповича, наповнили капсулу рідною землею, яка проїде разом з учасниками акції  до Берліна, а потім зберігатиметься в музеї Пензи.

Ансамбль «Вільняночка» із Свято-Духівського храму села Вільне Новомосковського району заспівав власну пісню, присвячену кумирові десантників. До речі, батюшка цього храму — отець Георгій, у минулому десантник — організував у Вільному дитячий військово-патріотичний клуб «Батя».  «Плануємо відвідати всі місця бойової слави генерала Маргелова. Нас дуже  добре зустріли в Дніпропетровську, автопробіг викликає живий інтерес місцевих жителів», — повідомив керівник та ініціатор автопробігу, офіцер запасу ПДВ Євген Ганєв.

Колишні десантники пам'ятають і шанують свого Батю. Фото Наталії БІЛОВИЦЬКОЇ

Співорганізатор заходу, керівник Дніпропетровської обласної  громадської організації «Ніхто, крім нас» Ігор Лєухін (афганець, ветеран 345-го парашутно-десантного полку, брав участь у бою, про який знято фільм «9 рота») зауважив, що дніпропетровці ретельно готувалися до прийому гостей, встигли вчасно реконструювати пам’ятник Маргелову (через невідомих вандалів він був тривалий час зіпсований. — Авт.).

Василь Пилипович Маргелов народився в Катеринославі (нині – Дніпропетровськ) 1908 року в робітничій сім’ї і став видатним воєначальником. Під час Другої світової війни командував полком і дивізією, брав участь у форсуванні Дніпра, звільненні Херсона і країн Південно-Східної Європи. У березні 1944 року отримав звання Героя Радянського Союзу. Після війни командував Повітряно-десантними військами СРСР, став генералом армії.