ЩИРІСТЬ

Волонтери заприятелювали  з неповносправними дітьми

Приятелювати — це бути завжди поруч. А якщо приятель замінює собою професійного опікуна чи соціального працівника, то це означає, що слід допомагати у вирішенні повсякденних питань. «Хочеш піти в парк  чи в кінотеатр, взяти книжку в бібліотеці чи маєш якесь інше бажання? Будь ласка, я завжди поруч», — із такими словами підходять до своїх підопічних добровольці, які беруть участь у соціальному проекті «Стань приятелем». Він два місяці тому стартував на Закарпатті, як і ще в трьох сусідніх із ним областях, і його підтримує мережа громадських організацій Нідерландів.

— У наш непевний час людину може поглинути сіра буденність. Але коли поряд із тобою друзі, життя можна розмалювати яскравими фарбами, — каже Оксана Смук з Ужгорода, старший викладач кафедри соціології і соціальної роботи Ужгородського національного університету. Очолюючи групу волонтерів проекту, вона допомагає формувати пари, в яких один — підопічний, другий — опікун. Проте учасники таких пар відкидають цю казуїстичну термінологію і вважають одне одного просто приятелями. Пари створюються залежно від можливостей і потреб, зацікавлень їхніх учасників. Адже не можна когось змусити любити і з повною віддачею ставитися до того, чого він не любить.

Волонтери соціального проекту «Стань приятелем» спілкуються зі своїми підопічними. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Хоч волонтери приятелюють із неповносправними дітьми та молоддю, однак, як самі запевняють, отримують задоволення від спілкування. Щоб успішно виконувати свою місію, навчаються на семінарах і тренінгах. Особливо це важливо у тих випадках, коли слід налагодити кращий контакт із тими дітьми, котрі мають вади розумового розвитку. Таких до проекту задіяно чимало…

Подорожувати разом — теж одна з місій проекту. Діти з ужгородського медико-соціального благодійного центру «Дорога життя» та волонтери Асоціації соціальних працівників їздили до Мукачевого на Свято меду, а ще каталися на конях. Учнівський та педагогічний колективи Мукачівського вищого професійного училища №3 та вихованці фонду для дітей з обмеженими можливостями «Нове життя» разом побували в Мукачівському монастирі Святого Миколая, де спілкувалися із священиками. Все — щоб відчувати себе ближчими один до одного.

Учасники соціального проекту, стаючи приятелями, розфарбовують життя яскравими барвами.