МИСТЕЦТВО  

У Миколаєві відкрилася виставка картин одного  з найвідоміших у світі українських художників

Персональна виставка «З обійнятих тобою літ» лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка народного художника України Андрія Антонюка почала працювати у миколаївському муніципальному виставковому залі. Експозицію митець присвятив ювілею свого друга, Шевченківського лауреата, поета-шістдесятника Миколи Вінграновського та його дружині Олені Червоненко — відомій українській художниці, яка пішла з життя, залишивши дивовижно цікаві полотна.

Андрій Данилович Антонюк народився в 1943 році в м. Первомайську на Богопіллі у місці злиття двох річок — Синюхи та Південного Бугу. Найсильніші враження художник отримав у дитинстві під впливом мальовничої природи ріки Бугу.

Картини майстра — дивовижний всесвіт. Фото автора  

Попри всесвітню популярність, митець простий і доступний у спілкуванні, мудрий без мудрування, без претензії на теоретизування. Він пише, як відчуває. У творчості й житті щирий і щедрий, і тому цілісна і послідовна особистість. «Мій живопис, — каже автор, — це продовження молитви матері, яка молиться і за друзів, і за ворогів своїх. Вінгран (тобто Микола Вінграновський. — Авт.) говорив, що мій живопис «без хімії», і це для мене було найвищою похвалою». Андрій Антонюк обожнює своє давнє Богопілля, Побужжя, яке дало українській культурі славних поетів-класиків Євгена Маланюка та Миколу Вінграновського, одеських художників Віктора Маринюка і Володимира Цюпка і багатьох інших. — І нехай ми не маємо таких галерей, як у Мадриді, Нью-Йорку чи Канберрі, де регулярно виставляється Андрій Антонюк, але та неповторна аура, яку ми підтримуємо своєю борнею в ім’я держави тут, на межі моря і лиману, — самобутнє джерело натхнення, підгрунтя до народження цікавих образів та циклів робіт, — наголосив на відкритті виставки лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка поет Дмитро Кремінь. — Про А.Антонюка я вперше написав ще в далекі 1980-ті для всесвітньо відомого журналу «Огонек», редагованого Віталієм Коротичем. Уже тоді відчувалося, що наш богопільський геній — справжнє відкриття для світу. Тож нехай доля буде щедрою для уродженців нашої землі, всіх талановитих людей, патріотів, кому не байдужий день завтрашній. Мені прикро, що немає серед нас Вінграновського та нашої милої Олени. Але їхній дух, їхня сила правди та волі до боротьби — найпотужніший стимул до впевнених дій заради культури і мистецтва. 

 Секрети живопису відкриває Андрій Антонюк

Як зазначив директор Миколаївського художнього музею імені В.Верещагіна Сергій Росляков, «картини Антонюка — це дивовижний всесвіт і замовлянь, і маминої молитви, і барокова традиція, а також високий зразок сучасного мистецтва. Ми пишаємося тим, що його роботи представлені і в колекції нашого музею. Сподіваємося, що меценати допоможуть розширити це рідкісне художнє надбання не тільки для музейної установи, а й для наших прийдешніх поколінь».

Персональні виставки А.Антонюка експонували у багатьох країнах світу: в Угорщині, Чехії, Словаччині, Польщі, Іспанії, Канаді, США, Ізраїлі, Японії; в містах Мюнхені, Женеві, Лондоні, Парижі.