ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Прем’єр поставив завдання цілодобово координувати  й контролювати збирання врожаю 

Попри складні погодні умови, у 16 регіонах України аграрії вже намолотили понад 6 мільйонів тонн зерна. Ранні зернові та зернобобові культури зібрано на площі 2,6 мільйона гектарів, що вдвічі більше, ніж торік. При цьому хлібороби Миколаївщини та Одещини вже перейшли рубіж у мільйон тонн. До них наближаються аграрії Дніпропетровщини.    

Глава уряду Микола Азаров привітав перших «мільйонників», зазначивши, що такий початок жнив цілком оптимістичний. Підтверджують це й прогнози фахівців, які вважають, що цього року врожай зернових буде більшим за торішній майже на 10—12 мільйонів тонн. Тож валовий збір зернових і зернобобових становитиме близько 54 мільйони тонн. Однак для досягнення такого результату потрібно докласти чимало зусиль. 

«Такий урожай висуває підвищені вимоги до оперативності та скоординованості дій на всьому ланцюгу поле — транспорт — елеватор», — зазначив Прем’єр-міністр. Нині є стабільний попит на послуги мобільних збирально-транспортних загонів, що оперативно пересуваються країною. 

Додатково залучено 3396 комбайнів, зокрема, найбільше в Одеській (1042) та Миколаївській (572) областях.

Сприятливу погоду слід використати на всі сто відсотків. Фото УНIAН

Врахувати всі особливості

«Кожен рік має особливості. Очевидно, що цього року знадобиться більше зерновозів, а елеватори, що передусім розраховані на експорт, працюватимуть у вкрай напруженому режимі. Усе це треба розрахувати і синхронізувати», — наголосив Микола Азаров.

У цьому контексті він звернув увагу міністра аграрної політики і продовольства Миколи Присяжнюка та міністра інфраструктури Володимира Козака на те, що координація роботи повинна бути щоденною і фактично цілодобовою, поки триває збирання врожаю. Міністрам також поставлено завдання організувати ефективну роботу міжвідомчого штабу з питань координації збиральних робіт і контроль за відповідними штабами у регіонах.

«Наголошую, що питання проведення жнив перебуває на постійному контролі уряду. Збирання врожаю, його транспортування і збереження, чітка планомірна робота залізничного, водного транспорту, елеваторів і зерносховищ — це питання державного значення», — заявив глава уряду. А здобутий досвід стане у пригоді в найближчі 15 років, адже, за прогнозами експертів, Україна за цей час може вийти на друге місце у світі з експорту зерна.  

Клімат диктує умови

Микола Азаров звернув увагу і на тенденцію щорічного зростання середньої температури влітку.  З одного боку, це створює ризики для вирощування зернових на південному сході. З іншого — тепліша погода дає змогу збирати у цих регіонах по кілька врожаїв (наприклад овочів). Аби перетворити кліматичні ризики на бонуси, треба масштабно працювати у зрошуванні, селекції, захисті грунтів від зневоднення та ерозії тощо. Для цього Мінагрополітики спільно з Національною академією аграрних наук розробили проект розпорядження уряду: «План заходів щодо розширення площ зрошення та забезпечення ефективного використання зрошуваних земель у Південному регіоні України на період 2013—2017 років».

«Для його реалізації у цьому та наступному роках держава планує залучити близько 2 мільярдів гривень. Це дало б змогу збільшити виробництво сільгосппродукції в Херсонській, Миколаївській областях та в Криму майже на 27 мільярдів гривень. Вимагаю від Мінагрополітики та Міністерства фінансів максимально прискорити роботу в цьому напрямку», — поставив завдання глава уряду.

Очікуємо  на результат

Цього місяця завершується робота другої сесії Верховної Ради, тож Микола Азаров підбив деякі підсумки роботи депутатів за напрямом «уряд — парламент». «Через блокування роботи Верховної Ради з того чи того надуманого приводу впродовж другої сесії не відбулося 13 пленарних засідань. Була й нормальна робота, але зовсім не стільки, як того вимагає непроста соціально-економічна ситуація і як диктують інтереси народу. Уряд протягом сесії подав до Верховної Ради 220 законопроектів. З них на пленарних засіданнях розглянуто лише 94, і тільки 20 ухвалено в цілому. Менш як 10 відсотків! А 125 урядових законопроектів Верховна Рада не розглянула взагалі», — з жалем констатував Прем’єр.

За його словами, під час світової кризи держава не може обійтися без законодавчої роботи, що, згідно з Конституцією, вирішує найважливіші питання життєдіяльності країни. «А ухвалювати закони може тільки Верховна Рада. Отже, ті, хто блокує її роботу, несуть відповідальність за блокування життєдіяльності й розвитку держави. Я змушений ще раз заявити: не може перманентне політичне шоу замінити відповідальну політичну роботу в інтересах країни. Уряд висловлює глибоку занепокоєність критичною кількістю невирішених законодавцями принципових питань. Ми знову засвідчуємо свою готовність до конструктивної співпраці, готові брати на себе відповідальність і наполягаємо на необхідності продуктивної змістовної діяльності парламенту», — заявив глава уряду.

На розгляд очікують кілька євроінтеграційних законопроектів, низка вкрай важливих соціальних проектів законів та тих, що спрямовані на розвиток підприємництва й залучення іноземних інвестицій. «Отже, ми всі очікуємо, що останні дні роботи Верховної Ради стануть максимально результативними», — сказав Микола Азаров.

Закони мають працювати

Крім розробки законопроектів, не меншу частину роботи уряд має у плані практичної реалізації законодавчих актів, що набули чинності. Так, з 1 липня 2013 року функції державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців перейшли до реєстраційних служб головних управлінь юстиції профільного міністерства та реєстраційних служб районних та міжрайонних управлінь юстиції. Усього створено 581 реєстраційний офіс у кожному адміністративному районі, що значно спрощує та уніфікує процедури.

У цьому контексті глава уряду поставив завдання Мін’юсту й Державній службі з питань регуляторної політики і розвитку підприємництва здійснювати вимогливий моніторинг й аналіз роботи нових офісів. «Вимагаю об’єктивної оцінки роботи кожного реєстраційного офісу з урахуванням думки підприємців, які користуються його послугами», — заявив Микола Азаров, наголосивши на персональній відповідальності голови Держслужби Дмитра Ворони за належну роботу таких офісів.

Також 1 липня набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України» щодо призначення та індексації пенсій. Згідно з документом, перерахунку підлягають фактично всі пенсії. Тому глава уряду доручив Мінсоцполітики разом із Пенсійним фондом організувати максимально широке й оперативне інформування пенсіонерів про зміни в нарахуванні пенсій. «Люди повинні знати, як, на скільки і коли саме зростає їхня пенсія», — підкреслив Прем’єр.  

Він укотре заявив, що стримування зростання тарифів є незмінною та принциповою позицією уряду. «Підкреслюю: принциповою, оскільки рівень тарифів безпосередньо впливає на життєвий рівень, платоспроможність населення. І коли люди повідомляють про місцевий «креатив» з підвищення тарифів, я вимагаю безкомпромісної реакції. Треба оперативно розбиратися в кожному випадку і добиватися скасування незаконних рішень», — наголосив Микола Азаров.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ 

♦ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного нагляду (контролю) та визначення сфер господарської діяльності, що підлягають державному нагляду (контролю) (проект Закону);

♦ Про призначення грантів Президента України молодим діячам у галузі театрального, музичного, образотворчого мистецтва, а також молодим письменникам і майстрам народного мистецтва для створення і реалізації творчих проектів (проект розпорядження Президента);

♦ Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 травня 2012 р. № 451 (щодо порядку проходження і обробки вантажів у морських портах) (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про призначення академічної стипендії Кабінету Міністрів України студентам вищих навчальних закладів та аспірантам (розпорядження уряду).