ТЕНДЕНЦІЯ

Цього року українські селебрітіс утричі збільшили сплату податків  зі своїх сценічних заробітків

У всьому світі зірки є трендсеттерами, простіше кажучи, прикладом для наслідування для звичайних громадян у питаннях фінансової дисципліни. І як показало перше півріччя, українські селебрітіс стали більш сумліними у сплаті податків. 

— Якщо торік сумарні офіційні гонорари поп-зірок становили 4,6 млн грн і в бюджет було перераховано 646 тис. грн податку на доходи фізосіб, то лише за І півріччя 2012-го зірки задекларували 91 млн грн заробітку та сплатили до держскарбниці 2,4 млн грн, — повідомив під час брифінгу  директор департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової служби (ДПСУ) Вячеслав Бусарєв.

Зіркове подружжя Ян Табачник та Тетяна Недєльська власним прикладом закликають декларувати доходи. Фото з сайту e-motion.tochka.net

Це стало можливим завдяки  введенню з 1 січня 2012 року спрощеної системи оподаткування, зокрема 5-ї і 6-ї груп (чисельність найманих працівників одночасно не перевищує 20 і 50  осіб відповідно, а обсяг доходу за календарний рік  — 20 млн грн), та активній роз’яснювальній роботі податківців про її особливості.

Зважаючи на позитивний досвід, коли спрощення оподаткування  дає істотне збільшення надходжень у бюджет, ДПСУ ініціює ще на кілька позначок знизити відсотки оподаткування з обігу доходів 5-ї і 6-ї груп.

Тоді, на думку податківців, артистам буде легше працювати відкрито, аніж у тіні. Адже у разі виявлення, що артист «грається» з податковою, йому світить від 170 грн адмінштрафу до нарахування 15—17% від незадекларованих доходів.

За інформацією В. Бусарєва, на обліку в податкових органах стоїть 1839 фізосіб, які займаються театральною і мистецькою діяльністю. З 1 січня 2012 року із введенням спрощеної системи оподаткування  її обрали 993 особи із цієї категорії.

Водночас податківці  занепокоєні, що участь українських артистів у корпоративах і закритих вечірках не дає змоги враховувати їхній дохід. Адже,  як правило, гонорари платять готівкою. Тому співробітники податкових органів постійно моніторять ЗМІ та Інтернет і виловлюють інформацію щодо реальних винагород зірок шоу-бізнесу.

«Претензії податківців щодо складності відстеження доходів артистів від проведення корпоративів надумані. Водночас ця тема лежить у площині об’єкта оподаткування на доходи фізосіб. Можливо, варто перейти до оподаткування, наприклад, витрат організаторів на проведення корпоративу чи різниці між доходами й витратами шоуменів? Час покаже, але останнє стосується не лише зірок шоу-бізнесу», — каже начальник відділу податкового права Київського офісу міжнародної юрфірми «Гід Лаурет Нуель» Тарас Коваль.

Нещодавно журнал «Фокус» підрахував доходи зірок за сезон 2011/12. За даними видання, найбільше заробили гурт «ВІА Гра» — $2 млн і Ані Лорак — майже $420 тис. Останнім часом стає модним, що наші зірки шоу-бізнесу власним прикладом закликають  громадян декларувати свої доходи. Так, за інформацією ДПІ Солом’янського району м. Києва, їх відвідувала Гайтана,  а   податкову інспекцію Печерського району — зіркове подружжя: заслужена артистка України Тетяна Недєльська та народний артист України Ян Табачник.  Можливо, податківцям  варто інформувати платників податків, коли саме їхні зіркові «сусіди» декларуватимуть доходи, тоді пересічні українці поспішатимуть до податкової, де як винагороду за сумлінну сплату податків зможуть отримати автограф свого улюбленця.