Що ближче до виборів Президента, то частіше маємо запитання щодо документа, в якому ставитимемо галочку або хрестик навпроти прізвища того кандидата, якого саме ми вважаємо найгіднішим на пост Президента. Який вигляд вони матимуть, наскільки будуть захищені, яка кількість та вартість цих цінних паперів? Відповіді на ці й інші запитання надав голова ЦВК Михайло Охендовський, презентуючи у середу на поліграфкомбінаті «Україна» українському суспільству й іноземним ЗМІ виборчий бюлетень, який використовуватимуть у день голосування 25 травня на позачергових виборах Президента України.

— Форма і текст цього бюлетеня були затверджені постановою ЦВК від 2 травня 2014 року. Розмір його — 200 на 600 міліметрів. Друкується він на папері охристо-бузкового кольору з використанням спеціальних видимих та невидимих захисних фарб, які змінюють свої фізичні характеристики під діями ультрафіолетового й інфрачервоного випромінювання. Також він містить графічні захисні елементи, на ньому проставлені номери виборчих дільниць — тільки такий бюлетень справжній, — поінформував М. Охендовський.

І додав, що в Україні утворено 213 окружних виборчих комісій (ОВК), голосування відбуватиметься в такій самій кількості територіальних виборчих округів. У 10 терокругах на території Криму та 2 — на території Севастополя воно не проходитиме відповідно до законодавства у зв’язку з тимчасовою окупацією цих територій Російською Федерацією.

Без підстав для штампу «вибув»

За інформацією голови ЦВК, друк бюлетенів розпочався 2 травня 2014 року. Туди внесено прізвища 21 кандидата на пост Президента. Раніше їх було зареєстровано 23, та двох з них було знято з виборів за їхніми власними заявами 1 травня — це Олег Царьов і Наталія Королевська. А Зорян Шкіряк, який зняв свою кандидатуру вже пізніше, у списку залишиться, і його прізвище буде в бюлетені 25 травня, адже закон не передбачає скасування реєстрації кандидатів після початку друку бюлетенів. І якщо подібні заяви ще надходитимуть до ЦВК, рішення щодо них не прийматимуть. Тож такі заяви розглядатимуть лише як передвиборчі кампанії кандидатів, які не матимуть жодних юридичних наслідків як для ЦВК, так і для ОВК, оскільки вони не створять підстав для використання штампу «Вибув» у бюлетенях. Такий штамп зберігається в ОВК й може бути передано до ДВК разом з рішенням ЦВК про скасування реєстрації кандидата. А нині підстав для ухвалення таких рішень немає.

— Завершиться друк бюлетенів орієнтовно 17 травня. З 18 травня розпочнеться їх передача до ОВК. Всього ми передали замовлення на виготовлення 34.643.888 штук: для виборчих дільниць на території України і для закордонних. Ця кількість на 0,5% більша, ніж кількість виборців, включених до списків. Оплата за друк здійснюватиметься за фактично виготовлені бюлетені. Загальна вартість договору, укладеного між ЦВК та поліграфкомбінатом «Україна», — 42 мільйони гривень. Відповідно вартість одного бюлетеня 1 гривня 20 копійок, — поінформував голова ЦВК.

Михайло Охендовський зауважив: щоб оцінити масштаб роботи, яку здійснив поліграфкомбінат, можна умовно усі ці бюлетені скласти в одну лінію. Отримаємо смугу завдовжки 21 тисяча кілометрів, тобто понад половину земного екватора. Процес друку відбувається під пильним контролем, а саме підприємство «Україна» є режимним і традиційно виготовляє не лише виборчі бюлетені, а й інші документи суворої звітності. Разом з тим забезпечено й контроль громадськості: ЦВК утворила спеціальну Контрольну комісію за виготовленням виборчих бюлетенів, до якої включила представників від шести кандидатів на пост Президента.

Пробні екземпляри бюлетенів не викликають сумнівів.Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Захистять  людей  і приміщення

Він також наголосив, що питання безпечної доставки бюлетенів — чи не першочергове. Безумовно, ЦВК не може не турбувати ситуація, що склалася нині в Донецькій та Луганській областях. І не лише щодо безпеки доставки бюлетенів та всієї виборчої документації, а й стосовно особистої безпеки членів ОВК і ДВК, самих виборців у день голосування. Михайло Охендовський сподівається, що ЦВК разом з МВС та іншими правоохоронними органами вдасться гарантувати таку безпеку. Як саме, він сказати відмовився, адже, по-перше, ці заходи ще потребують погодження з іншими державними органами, а по-друге, вони є заходами саме безпеки в прямому значенні цього слова, а тому не доречно їх розкривати.

Охорону самих виборчих дільниць, відповідно до українського законодавства, мають забезпечувати сили МВС. 13 травня до Верховної Ради було внесено законопроект, який дасть змогу посилити такі заходи безпеки щодо приміщень ОВК й ДВК. Разом з тим він мав врегулювати й інші нагальні питання щодо підготовки виборів на всій території України. На жаль, ВР тоді не змогла включити його до порядку денного. Але голова ЦВК сподівається, що найближчим часом цей проект закону підтримають усі фракції ВР і він стане-таки законом. А отже, надасть можливість ЦВК та іншим державним органам вжити усіх необхідних та вичерпних заходів безпеки як щодо приміщень, так і для безпеки виборців у день голосування.

Найдешевші  в історії  незалежної  України

— Результати виборів мають бути обов’язково встановлені ЦВК незалежно від кількості виборчих дільниць, де вони відбудуться, або округів, де їх можуть визнати недійсними чи вони не відбудуться взагалі. Тож, наприклад, якщо за кордоном або на Донеччині з певних причин проголосують люди лише на одній виборчій дільниці, це вже дає юридичні підстави для встановлення результатів виборів. Та найголовніше, щоб усі виборці усвідомлювали: 25 травня ми обиратимемо не Президента якоїсь частини України, а главу всієї держави. І тому дуже важливо, щоб якомога більше людей прийшли та зробили усвідомлений вибір, — зауважив голова ЦВК. — Адже тільки тоді вибори стануть не тільки фактом стабілізації ситуації в суспільстві, а й додатковим чинником залагодження конфліктів, які нині існують на території нашої держави, та складовою частиною визнання виборів міжнародним співтовариством.

На запитання, чим саме ця виборча кампанія відрізняється від попередніх, посадовець сказав, що деякі особливості очевидні. Це насамперед неможливість утворити виборчі комісії в окремих регіонах через збройні конфлікти. Але, на думку Михайла Охендовського, вони стануть найдешевшими в історії незалежної України з точки зору витрат виборчих фондів кандидатів.

— Ще із середини квітня кандидати демонстрували доволі низьку активність щодо розміщення агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами й у ЗМІ. Такою вона залишається і нині. Тому за попередніми підрахунками можна сказати, що витрати виборчих фондів незрівнянно нижчі, ніж були, скажімо, на попередніх виборах і Президента, і нардепів, — зазначив посадовець.

Взагалі у держбюджеті передбачено 1,170 мільярда гривень на ці вибори. З них близько 500 мільйонів зарезервовано для проведення повторного голосування, якщо буде потреба. Також мінімальну кількість членів ДВК зменшено з 12 до 9 осіб, адже до багатьох з них не було подань кандидатів, щоб утворити ці комісії у складі саме 12 осіб. Єдиний позитив, на думку голови ЦВК, у тому, що нині напевно немає підстав назвати того чи того кандидата технічним. Адже такий кандидат одразу подає кандидатуру до всіх ОВК і ДВК. Тож єдина причина, чому вартість виборів все-таки не дуже низька, — це загальний індекс інфляції в країні та зростання мінімальної заробітної плати. Адже, як відомо, 85% витрат на проведення будь-яких виборів становить заробітна плата членів ОВК та ДВК.

Флуоресцентні волокна  і термофарба

Директор Державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» з виготовлення цінних паперів Максим Степанов, стосовно власне бюлетенів зауважив, що для їх друку задіяні всі потужності комбінату. Більшу частину вже надруковано, упаковано й буде передано підприємству «Держспецзв’язок», яке розвозитиме їх по дільницях України. Щодо захисту — папір має двотонний водяний знак «Позачергові вибори Президента України 2014» та захисні невидимі неозброєним оком волокна з жовтою, зеленою, червоною та синьою флуоресценцією, які можна побачити лише в ультрафіолетовому випромінюванні.

Також додано термохромні фарби, які під час нагрівання до +35 градусів змінюють колір. Отже бюлетені повністю відповідають усім ступеням захисту і будь-яке підроблення їх не можливе. Також цього року весь папір виготовляли на фабриці банкнотного паперу Національного банку, тобто він вітчизняного виробництва.