СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ 

Що робить влада для громади
 

З уведенням обов’язкової дошкільної освіти для дітей п’ятирічного віку постало питання, чи вистачає дитячих садків в Україні. Як повідомили «УК» в Урядовому контактному центрі, у цьому році надійшло 57 звернень із 16 регіонів від батьків дошкільнят із проблемами влаштування дітей до дошкільних навчальних закладів переважно в Одеській (16), Київській (7), Херсонській (6) та Дніпропетровській (5) областях.

У 19 зверненнях громадяни із 12 регіонів повідомляли про відсутність дошкільних закладів у населеному пункті, де вони проживають, обумовлену різними причинами. Батьки зверталися з проханням не закривати, побудувати або відновити діяльність навчального закладу.

Організація харчування дітей у навчальних закладах не завжди має відповідний рівень. Батьки повідомляють, що в навчальних закладах не забезпечують дітей повноцінним якісним та безкоштовним харчуванням у Київській (14), Дніпропетровській (9), Одеській (8) та Херсонській (7) областях.

Влаштувати малечу до дитсадка — справа не з легких. Фото з сайту medblog.com.ua 

Так, жителька м. Нова Каховка Херсонської області поскаржилася на неякісне харчування дітей у дитячому садку № 11 «Золотий ключик» (протягом трьох тижнів дітей не забезпечували м’ясо-молочною та рибною продукцією). Каховська міська рада повідомила, що міським відділом освіти було перевірено організацію харчування в дитячому садочку та встановлено, що постачання м’ясо-молочної та рибної продукції відновлено, організовано повноцінне харчування дітей.

Жителька м. Котовська Одеської області телефонувала з проханням зарахувати її сина до дитячого садка «Золотий ключик» № 8 Котовська. Попередньо жінка зверталася до відділу освіти Котовської міської ради, але отримала відмову у зв’язку з відсутністю місць. Управління освіти і науки Одеської облдержадміністрації вжило заходів щодо вирішення питання. В результаті сина заявниці було зараховано до дошкільного навчального закладу № 8.

На засіданні уряду 23.05.2012 р. було наголошено, що одним із першочергових питань державної політики є оздоровлення і змістовний відпочинок дітей. Особливої уваги і ресурсів потребують соціально вразливі діти. Аналіз звернень з цієї проблематики свідчить, що не всі регіони готові найкращим чином організувати літній відпочинок дітей. Так, діти у дошкільному навчальному закладі с. Комісарівка Березанського району Миколаївської області сплять на дитячих спальних ліжках, запозичених у загальноосвітньої середньої школи. Проте в літній період ці ліжка забирають до дитячого шкільного табору і тому в садку тривалість перебування дітей скорочують до 12.00 години. Батьки дошкільнят зверталися до голови сільради, яка обіцяла в цьому році придбати дитячі ліжка, але станом на 23.05.2012 р. питання залишається невирішеним.

З наближенням літа збільшилася кількість скарг стосовно тимчасового припинення роботи дошкільних навчальних закладів через недостатнє фінансування. Жителька м. Вознесенська Миколаївської області поскаржилася на те, що в літній період у місті працюватиме лише один дошкільний навчальний заклад.

У структурі питань охорони здоров’я дітей важливим є санаторно-курортне лікування. На урядову «гарячу лінію» з початку року надійшло 17 звернень зі скаргами на проблему забезпечення путівками в дитячі санаторії та проханнями надати роз’яснення щодо порядку отримання санаторно-курортної допомоги дітям. Хоч відповідного лікування діти потребують постійно, тож кількість звернень з питань оздоровлення у санаторно-курортних закладах збільшується в літньо-осінній період, коли найбільш сприятливі умови для використання природно-лікувальних ресурсів.

За минулий тиждень на урядову телефонну «гарячу лінію» звернулося 8530 громадян зі скаргами, заявами та пропозиціями.

0-800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00.