СЕЛЕКТОР

Андрій  Клюєв доручив до кінця тижня кардинально
зменшити роздрібну вартість балонного палива 

Днями у Будинку уряду перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі провів селекторну нараду з керівниками всіх регіонів України. Було обговорено низку важливих для країни питань, і за результатами наради  було дано кілька важливих доручень.

Не знущайтесь над людьми

Андрій Клюєв був вкрай незадоволений ціновою ситуацією зі скрапленим газом. Він заявив, що протягом тижня вартість для населення цього палива має бути кардинально зменшена. За словами урядовця, останнім часом роздрібні ціни постачальних компаній перевищують оптові у 2,2 — 6,5 раза. Він повідомив, що у травні проведено спеціалізований аукціон, на якому було реалізовано планові обсяги скрапленого газу за травень — грудень 2011-го за ціною 2130 грн за тонну (192,3 тис. тонн). Якщо оптова ціна одного балона скрапленого газу становить 44,73 грн, то роздрібна ціна ніяк не може бути більшою за 90 — 100 грн.

Натомість, зауважив Андрій Клюєв, спостерігається підвищення максимальних роздрібних цін на скраплений газ у 15 регіонах. Якщо у Черкаській області балон коштує 98,90 грн, то в Херсонській ціна балона сягнула 291,67 грн. Високий рівень роздрібних цін також зафіксовано у Криму (250,00 грн), Одеській області (204,54 грн) та в Севастополі (195,00 грн).

У цьому зв’язку перший віце-прем’єр доручив Мінекономрозвитку проаналізувати складові ціни балона скрапленого газу, що реалізується для потреб населення, і за результатами визначити об∂рунтовану граничну ціну. Проаналізувати по  треби всіх регіонів  також має НАК «Нафтогаз України». Крім того, обла  сним державним адміністраціям, Раді міністрів Криму, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям доручено вжити термінових заходів щодо зменшення роздрібних цін.

"Золоті" балони. Фото з архіву редакції

«Яке право ви маєте допускати таку ситуацію? Це ж знущання над нашими громадянами! Протягом тижня ціна повинна бути приведена до об∂рунтованого рівня. Якщо хтось вирішив нагріти руки на нашому населенні, ми будемо знати прізвища. Якщо це безгосподарність конкретних керівників, вони мають за це відповідати», — заявив Андрій Клюєв. Він також доручив Антимонопольному комітету провести перевірку щодо дій учасників ринку.

Чому не готові санчата?

Місцевим органам виконавчої влади до 1 жовтня потрібно завершити підготовку підприємств паливно-енергетичного комплексу, житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної сфери до стабільної роботи в осінньо-зимовий період 2011 — 2012 року.

Андрій Клюєв зазначив, що до початку опалювального сезону планувалося провести капітальний ремонт 803 котелень, тоді як нині фактично відремонтували 585 (73%). Найнижчі показники готовності в Івано-Франківській (79%), Миколаївській (78) та Чернівецькій (76%) областях. Водночас у Києві проведення таких робіт навіть не розпочиналося. Приблизно така ж ситуація склалася і в сфері підготовки теплових ме  реж: відремонтовано і підготовлено до експлуатації 84% теплових пунктів.

Урядовець зауважив, що незадовільним залишається рівень заготівлі твердого та рідкого палива: вугілля заготовлено 68%, а запасів рідкого палива лише 37%.

Як зауважив Андрій Клюєв, комплексну підготовку житлового фонду завершено на 80%. Низькими темпами проводяться роботи з промивання опалювальних систем у Харківській (70%) та Черкаській (72%) областях. «Звертаю увагу, що у   Херсонській області виконання таких робіт взагалі не заплановано. У Кіровоградській і Чернівецькій областях навіть не заплановано ремонту систем гарячого водопостачання, а в Херсонській — холодного водопостачання», — цитує сло  ва першого віце-пре  м’єра його прес-служба.

Крім того, урядовець звернув увагу керівників усіх регіонів на необхідність термінового завершення робіт з підготовки шкіл та інших навчальних закладів. За його словами, готовність соціальних об’єктів до опалювального сезону складає 88% (школи — 89,5%, дитячі садки — 89,3%, лікарні — 81,2 %). Найнижчі показники — у місті Києві (73%), в Херсонській (71%), Черкаській (73%) та Закарпатській областях (74%).

Також Андрій Клюєв заявив, що до 1 жовтня всі підприємства комунальної теплоенергетики мають бути оснащені технологічними лічильниками відпуску теплової енергії: «Попереджую, підприємства, не оснащені засобами обліку відпуску теплової енергії, будуть мати серйозні проблеми… Ви  магаю від місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування рішучих дій щодо розриву контрактів з керівниками підприємств, які не встановили засобів обліку подачі води або виробництва теплової   ене  ргії».

Аби вдосталь було хліба

Керівники всіх регіонів повинні прискорити роботу із наповнення державних та створення регіональних резервів зерна. Також необхідно забезпечити закупівлю продовольчого зерна до державного інтервенційного фон  ду в обсязі не менше як 3 млн тонн, переконаний Андрій Клюєв.

Попри те, що збирання ранніх зернових практично завершено, Аграрний фонд недостатньо працює над поставками продовольчого зерна цьогорічного врожаю. За його даними, до фонду надійшло лише 401 тис. тонн (45% від передбачених обсягів), а в державному інтервенційному фонді обліковується лише 523 тис. тонн зерна. Тому Андрій Клюєв поставив завдання прискорити формування державного інтервенційного фонду, у тому числі активізувати поставки продовольчого зерна врожаю 2011-го за форвардними контрактами.

Крім того, урядовець назвав ситуацію з формуванням регіональних зернових ресурсів  повністю незадовільною. За його словами, станом на 25 серпня заготовлено лише 285 тис. тонн продовольчого зерна. Він розкритикував керівників кількох областей, які ще взагалі не сформували зернові ресурси.

У цьому зв’язку Андрій Клюєв поставив завдання профільному міністерству та керівникам регіонів щоденно подавати інформацію керівництву уряду про об’єми наповнення регіональних зернових ре  сурсів. У свою чергу Мінфін повинен щоденно подавати інформацію про виділення коштів на ці потреби у кожному регіоні. Крім того, перший віце-прем’єр поставив завдання забезпечити безперебійне постачання хлібопекарським підприємствам бо  ро  шна із зерна державного інтервенційного фонду та регіональних ресурсів, щоб не допустити необ∂рунтованого підвищення цін на хліб і хлібобулочні вироби.