Найбільший аеропорт України — міжнародний аеропорт «Бориспіль» (Київ), якій забезпечує 65% пасажирських авіаперевезень України, — планує залучити цього року 1,702 мільярда гривень за рахунок кредитів та можливого випуску корпоративних облігацій. Це передбачено фінансовим планом на 2014 рік, затвердженим Кабміном. 

Нагадаємо, що у 2013 році державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» скоротило чистий прибуток в 3,25 раза порівняно з 2012 роком — до 126,7 мільйона гривень. Минулий фінансовий рік був складним для підприємства через низку негативних факторів. З одного боку, фінплан передбачав зростання видатків на обслуговування терміналів (у 2013 році було повністю введено в експлуатацію термінал «D», амортизаційні відрахування від нього становлять 100 мільйонів гривень).

З другого — скоротилися доходи, адже на 6,5% зменшився пасажиропотік, за підсумками 2013 року, — до 7,93 мільйона осіб, оскільки на початку 2013 року припинив операційну діяльність один з базових для аеропорту авіаперевізників — компанія «Аеросвіт», а також «Бориспіль» програв у конкуренції аеропорту «Київ» (Жуляни) щодо цінової політики і динаміки якості послуг для авіакомпаній і пасажирів. 

Вікторія БОРИСОВА
для «Урядового кур’єра»