Міністр охорони здоров’я Олег Мусій наголошує, що курс України на повноцінну інтеграцію до Європейського Союзу також передбачає підвищення акцизів на тютюнові вироби. Нині з 1 липня цього року мінімальна ставка акцизу в Україні дорівнюватиме лише 290 гривень на 1000 сигарет з фільтром, або 18 євро. Тим часом мінімальна ставка на сигарети в ЄС дорівнює 64 євро, а протягом 2014–2018 років у всіх країнах Євросоюзу вона буде підвищена до 90 євро. Отже, щоб досягти рівня ЄС хоча б у 2020 році, Україні потрібно щорічно підвищувати ставку акцизу на сигарети не менше ніж на 30%.

Громадяни підтримують підвищення акцизів. Таку свою позицію активісти нещодавно продемонстрували перед Міністерством охорони здоров’я, розігравши красномовну сценку. Смерть з усіх сил намагалася вцілити тютюновими стрілами у двох підлітків. Та ті сховалися за акцизним щитом і так уникли загрози купи болячок та передчасної смерті. Відбившись від вдягнутого в чорне смертельного лучника, хлопці передали щит міністру охорони здоров’я Олегу Мусію з побажанням і надалі активно захищати суспільство від отруйної тютюнової зарази.

Приймаючи символічний щит, Олег Мусій заявив: «Україна є одним із лідерів у боротьбі з тютюнокурінням. Завдяки плідній співпраці з громадськими експертами з контролю над тютюном поширеність куріння в Україні за останні роки суттєво скоротилась, стабільно зменшується захворюваність і смертність від хвороб, пов’язаних з тютюнокурінням. Підвищення акцизів — один з ефективних засобів».

У всьому світі підвищення податків на тютюн використовується як ефективний спосіб зменшити споживання тютюну і отримання значних доходів до національних бюджетів. Експерти визнають, що високі ціни на тютюнові вироби можуть запобігти курінню серед некурців, а також скоротити споживання тютюну уразливими групами населення, такими як молодь, вагітні жінки, незаможні.

«Наприклад, підвищення тютюнових акцизів і, як наслідок, збільшення ціни на тютюнові вироби на 10% зменшує споживання тютюну приблизно на 4% в країнах з високим рівнем доходу та до 8% у більшості країн з низьким і середнім рівнем доходу, — зазначив Андрій Скіпальський, голова Центру громадянського представництва «Життя». На думку експерта, підвищення акцизів на тютюнові вироби з 1 липня можна віднести до числа досягнень нової влади за її перші сто днів роботи.