Питання, як ввозити і вивозити товари через блокпости, що перетворилися на такі собі «міні-митниці», та як взагалі бізнесу працювати у таких військових умовах, до кого звертатися з вимогою гарантувати безпеку мирних громадян — співробітників підприємств та їхніх сімей, — таке коло проблем запропонували обговорити учасники з’їзду підприємців області. Організували захід Луганська регіональна торгово-промислова палата, Асоціація промислових підприємств «МОСТ», об’єднання роботодавців області та Регіональна рада підприємців. На форум завітали далеко не всі авторитетні бізнесмени — за словами організаторів, хтось злякався, що не доїде з області, хтось замислився про те, як участь у такому зібранні витлумачать згодом. 

В області триває війна. Якщо не вдасться провести результативні переговори та забезпечити реальний захист бізнесу, представники підприємств, де працюють майже двісті тисяч робітників, погрожують вивести свої активи з території буремних подій.

«Уже зараз спостерігається значний спад темпів виробництва, відплив капіталу, зниження ділової активності», — окреслив проблеми президент регіональної торгово-промислової палати Сергій Кириченко.

На його думку, зважаючи на всі політичні процеси, що відбуваються і в регіоні, й в Україні, можна говорити про можливі два варіанти розвитку подій, один з яких — через уповноважених осіб вести діалог із Києвом і знаходити компроміси.

«Йти шляхом окремої держави, яка стає невизнаною або частково визнаною світовою спільнотою, — це тягне за собою дуже серйозні ризики з погляду міжнародного законодавства і досвіду існування аналогічних державних утворень», — наголосив Сергій Кириченко.