Мирний план Президента Петра Порошенка з урегулювання ситуації у східних областях нашої країни отримує активну підтримку іноземних партнерів України. Позитивну оцінку ініціативі глави держави висловили 23 червня цього року міністри закордонних справ країн-членів ЄС на засіданні в Люксембурзі, в якому взяв участь міністр закордонних справ Павло Клімкін. Це свідчить про велику увагу, яку Європа приділяє стабілізації ситуації в Україні.

Однак процес урегулювання підривають дії бойовиків, наголошується у Заяві МЗС України щодо чергових порушень незаконними збройними формуваннями режиму незастосування сили.

Терористи застосовують стрілецьку зброю, піддають мінометним обстрілам позиції сил Антитерористичної операції. Зафіксовано понад 10 випадків порушення режиму незастосування сили з боку терористів: піддано обстрілу сім блокпостів та опорних пунктів Збройних сил України, здійснено три напади на колони військової техніки.

Терористи продовжують знищувати школи, руйнувати міську інфраструктуру, підривати залізничні колії. Зокрема через диверсійний акт бойовиків на перегоні Іловайськ — Кутейникове Донецької області зійшло з рейок 14 вагонів вантажного потяга.

Лише за дві доби з моменту проголошення плану про припинення застосування сили трапилося понад три десятки випадків порушення бойовиками перемир’я. Ці приклади демонструють реальні наміри бойовиків: їх цікавить не життя й безпека людей, а виконання цілеспрямованого плану з підриву української державності, миру і спокою в регіоні, повідомляє прес-служба МЗС

У ситуації, що склалася, принципово важливу роль відіграє міжнародна солідарність та єдність оцінок процесу мирного врегулювання.

Україна висловлює категоричну вимогу до РФ негайно вплинути на дії проросійських терористів та здійснити всі необхідні конкретні кроки, щоб незаконні збройні формування в Донецькій та Луганській областях припинили безглузді та приречені бойові дії, негайно склали зброю, звільнили заручників й адміністративні будівлі, а найманці залишили територію України.

Відділ новин
 «Урядового кур’єра»