Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк прийняв міністра закордонних справ Чеської Республіки Любомира Заоралека. Глава уряду висловив вдячність за активну підтримку України чеськими відомствами, зокрема за оголошену готовність взяти на лікування постраждалих учасників антитерористичної операції. А також привітав принципову позицію Чеської Республіки щодо засудження незаконної анексії РФ Автономної Республіки Крим і ролі російської сторони у дестабілізації ситуації на сході України.

Прем’єр поінформував чеського дипломата про поточну ситуацію у врегулюванні питання постачання російського природного газу та наголосив на неухильному дотриманні Україною принципів прозорості та надійності під час транспортування газу до країн ЄС, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

З Любомиром Заоралеком зустрівся й Голова Верховної Ради Олександр Турчинов. Сторони обговорили питання інтенсифікації двосторонньої співпраці та перспективи європейської інтеграції України.

Для нашої країни важливо те, що Європа сприймає європейські прагнення нашої держави і відкриває можливість повернення до спільного європейського дому. А євроінтеграція є беззаперечним пріоритетом для нас, запевнив глава парламенту.

Щодо АТО, то Україна має достатньо сил, аби покінчити з тероризмом на сході. Але для цього треба зупинити пряму агресію Росії проти нашої держави. У цьому контексті Олександр Турчинов вважає дуже важливим запровадження третього етапу санкцій у разі неприпинення агресії проти нашої країни.

Чехія завжди підтримувала територіальну цілісність і недоторканність України, її європейську перспективу. «Ми вважаємо дії Російської Федерації агресією проти суверенної незалежної держави», — наголосив чеський міністр.

Сторони обговорили й скасування візового режиму з ЄС для українців із січня 2015 року, повідомляє прес-служба ВР. «У рамках шенгенських правил ми розпочали видачу шенгенських віз усім громадянам України віком до 25 та після 65 років безкоштовно», — додав Любомир Заоралек.

Того ж дня з ним зустрівся і в. о. міністра закордонних справ Андрій Дещиця. Високий гість висловив повну підтримку дій української влади, спрямованих на відновлення стабільності та забезпечення сталого економічного розвитку. Любомир Заоралек пообіцяв, що Чехія продовжуватиме надавати всебічну підтримку в контексті імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема в частині створення поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі, а також лібералізації візового режиму ЄС для українських громадян. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»