«Закликаючи владу до ухвалення рішення про введення воєнного стану, народні депутати мають усвідомлювати наслідки для країни такого рішення. Зараз навіть одне необережне слово здатне потягнути за собою великі наслідки», — такими словами розпочав зустріч із представниками депутатських фракцій та груп Президент Петро Порошенко.

Він наголосив на тому, що Україна нині вже перебуває у стані бойових дій та має обороняти свою територію. Для цього необхідна боєздатна армія та відповідне її забезпечення, а це неможливо під час воєнного стану. «У воєнному стані заборонено постачання зброї, продукції подвійного призначення, а нам треба виграти війну», — підкреслив глава держави.

Так само під час воєнного стану стає неможливою підтримка держави міжнародними фінансовими інституціями. «Країнам у стані війни МВФ не дає грошей. Про це ніхто не думає, коли ставить сьогодні питання про воєнний стан, — передає слова Президента його прес-служба. — Воєнний стан — це ситуація, коли є протилежна сторона. І та сторона, з якою ми воюємо, має відповідні права. Її можуть підтримувати й інші держави, вона захищена міжнародним правом».

Нині влада концентрує зусилля на тому, щоб світ визнав так звані Луганську і Донецьку народні республіки терористичними організаціями. При цьому називає фінансову чи будь-яку іншу допомогу терористам злочином проти людства. Петро Порошенко подякував представникам фракцій та груп Верховної Ради за звернення парламенту до країн світу з вимогою визнати самопроголошені «Донецьку та Луганську народні республіки» терористичними організаціями і підтримку його указу про часткову мобілізацію.

Разом з тим, Президент піддав критиці тих депутатів, які, за його словами, не підтримали зусилля держави у питаннях, що стосуються захисту її територіальної цілісності та суверенітету. «З одного боку, дійсно вдячний вам за прийняті рішення. З іншого боку, просто шокований тим, що вони пройшли на межі критично малої кількості голосів. Вся країна воює, а 210 народних депутатів вважають, що їм байдужа війна?!» — поставив риторичне запитання глава держави.

За нинішньої ситуації важлива консолідація не лише суспільства, а й усіх гілок влади у питаннях оборони країни. «Зараз є речі, які мають об’єднувати країну, і я впевнений, що захист суверенітету нашої держави має об’єднувати всіх політиків, незважаючи на те, до якого політичного табору вони належать. Все суспільство має бути єдиним», — підкреслив Петро Порошенко.

Коментуючи звернення до світової спільноти щодо визнання «Донецької та Луганської народних республік» терористичними організаціями, глава держави зазначив, що після трагедії, яка сталася в українському небі, це надзвичайно важливе питання. У цьому контексті Президент висловив сподівання, що країни, чиї громадяни загинули внаслідок теракту проти літака Боїнг-777 «Малайзійських авіаліній», підтримають Україну в цьому питанні. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»