Ухвалення Закону «Про засади державної регіональної політики», який минулого тижня уряд направив на розгляд Верховної Ради, є вкрай важливим для чіткого визначення засад регіональної політики і розвитку територій. Таку позицію чітко окреслив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. За його словами, закон дасть поштовх до фінансування Європейським Союзом багатьох програм і проектів регіонального розвитку.

«Я зустрічався з Комісаром ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле, і він ще раз підкреслив, що після ухвалення цього закону нам потрібно буде ухвалити урядову постанову щодо стратегії державної регіональної політики до 2020 року. І ми одразу отримаємо можливість доступу до 55 мільйонів євро, які спрямують на фінансування регіонального розвитку — інфраструктурні, гуманітарні проекти тощо. Це вагомий крок до залучення європейських ресурсів у конкретний напрям», — зауважив віце-прем’єр.

Володимир Гройсман подякував народним депутатам за схвалення в цілому першого законопроекту з реформування місцевого самоврядування  «Про співробітництво територіальних громад», повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

«Відчуваю, що депутати націлені на проведення реформи місцевого самоврядування. Це дає впевненість у тому, що цього року ми проведемо всі необхідні законодавчі зміни», — наголосив урядовець.

Володимир Гройсман нагадав, що на розгляді в парламенті знаходиться також проект закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», після ухвалення якого з’явиться можливість територіальним громадам об’єднуватися для вирішення багатьох питань не тільки шляхом співробітництва, а й шляхом фізичного об’єднання на добровільних засадах. Також Верховна Рада має розглянути закон, який децентралізує повноваження у сфері державного архітектурно-будівельного контролю, передасть їх на рівень територіальних громад.

Основну увагу Володимир Гройсман зосередив на важливості схвалення парламентом найближчим часом змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування.

«Хочу підкреслити важливість конституційних змін, які є базовими. Без них будь-які інші перетворення у законодавстві щодо цієї реформи будуть косметичними», — наголосив віце-прем’єр-міністр.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»