Львівська обласна держадміністрація та Агентство ООН у справах біженців підписали угоду про надання допомоги найбільш соціально вразливим родинам переселенців з Криму та східних регіонів України. Одноразову грошову допомогу вже найближчими днями отримають багатодітні та малозабезпечені родини.

Відповідно до угоди передбачено одноразову виплату від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців 650 найбільш вразливим внутрішньо переміщеним особам у Львівській області. Відтак допомогу надаватимуть саме коштами, які вони зможуть витратити на власні потреби. Перший транш отримають найвразливіші категорії сімей, зокрема ті, які переїхали з Криму і проживають на Львівщині ще з березня. Загальна сума допомоги багатодітним та малозабезпеченим родинам — 13,5 мільйона гривень, які виплатить департамент соціального захисту впродовж п’яти-семи днів.

— У першому транші будуть задіяні 120-130 сімей залежно від кількості дітей, — наголошує Олдріх Андрисек. — Родини, у яких двоє і більше дітей, отримають від 2 до 7 тисяч гривень. Найбільшу суму допомоги — 7,5 тисячі гривень — отримуватимуть сім’ї з п’ятьма та більше дітьми. На відкриті карткові рахунки студентам, котрі були змушені переїхати до Львова, відділи соціального захисту перекажуть одноразову допомогу — 2 тисячі гривень. Втім, доброта не має ані терміну тривалості, ані кордонів, тож радо приймуть допомогу від усіх небайдужих.

З березня на Львівщині офіційно зареєстровано понад 2500 мешканців Криму та сходу.

— З часу їхнього приїзду ми максимально намагаємось вирішити усі проблеми соціально-побутового характеру, — зазначає голова Львівської облдержадміністрації Ірина Сех. — За зверненнями батьків 210 дітей продовжили навчання у школах, 21 малюк відвідує дошкільні установи попри те, що місць у дошкільних закладах Львова та області катастрофічно не вистачає, 346 студентів із 380 здобувають освіту у львівських вишах. На медичний облік взято 822 дорослих та 428 дітей до 18 років, четверо кримських малюків народилося на Львівщині. Щотижня родини переселенців отримують продуктові набори. Для облаштування приїжджих у нормальних умовах залучено понад 13 мільйонів гривень позабюджетних коштів.