У селі Кузьминці Гайсинського району на Вінниччині збільшується народжуваність, а тому є кому передавати звичаї й традиції. День села тут став цікавим і змістовним дійством, на яке завітали численні гості: представники сусідніх об’єднаних територіальних громад, спонсори і спортсмени.

«Учетверте всією громадою проводимо День села, а цього року приурочили до свята  третій етап Всеукраїнського чемпіонату з авторалі «Кубок Лиманів», який проходить територією Кунківської ОТГ. Щороку вітаємо довгожителів, новонароджених, пари, що відсвяткували срібне та золоте весілля,  аграріїв, заслужених жителів. Цьогоріч у нас народилося найбільше дітей. Хочемо, щоб школа у громаді залишилася. Розробили програму, і родини з дітьми, які не мають власного дому, забезпечуємо житлом. Плануємо зростати і розвиватися»,  — зазначила виконувач обов’язків старости округу Людмила Щаслива.

Учасників свята вітали колективи художньої самодіяльності, громада пригощала автентичними стравами місцевої кухні. Відбулось урочисте відкриття «Кубку Лиманів». Спортивні автомоблі із професійними пілотами і штурманами проїхали площею села під аплодисменти вболівальників.

День села об’єднав молодь і старших людей. Фото з сайту gayrayrada.gov.ua

«Як підприємець сплачую податки у Кунківській громаді, хоч киянин. Тут відкрив бізнес, і з часом ми знайшли певну частину придатних для ралі доріг і вирішили запросити друзів-спортсменів узяти участь у змаганнях на цій території. Захід корисний громаді, адже приїхало багато гостей», — розповів місцевий підприємець — натхненник  ідеї проведення ралі тутешніми дорогами Костянтин Бевз.

У Кунківській ОТГ 4,5 тисячі жителів, але за площею вона чимала — до її складу входить 11 сіл. Місцевість  тут мальовнича — протікає річка Південний Буг. За словами голови ОТГ Василя Безбаха, громада планує  розвивати зелений туризм, створити туристську зону, кемпінги, інфраструктуру, а спортивні змагання і  колоритні свята цьому сприятимуть.