Один з найбільших за останні роки контрактів на виготовлення партії адсорберів для оснащення установки осушення газу уклало ПАТ «Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе» із британською компанією Petro Gas LLP. В рамках масштабного нафтогазового проекту «Багтиярлик» сумське обладнання будуть використовувати в Туркменістані.

Згідно з контрактом фрунзенцям необхідно спроектувати, виготовити і відвантажити замовнику в четвертому кварталі 2014 року 12 одиниць обладнання. Головна особливість адсорберів в тому, що попутний газ вони осушуватимуть за допомогою силікагелю.

Як зазначає начальник відділу продажу по Середній Азії та країнах СНД Олександр Месхія, передбачені замовленням адсорбери – великогабаритна техніка. Висота  одного перевищує 11 метрів, внутрішній діаметр сягає 3 метрів, а вага  майже 70 тонн.

Будівництво установки осушення газу відбувається в рамках облаштування другої черги «Багтиярлика» — туркменського нафтогазового проекту, реалізація якого зосереджена на правобережжі найбільшої в Середній Азії річки Амудар’я.

Укладений контракт — другий за час співпраці Сумського НВО ім. Фрунзе з британською корпорацією. Раніше вони спільно працювали на дотискувальній компресорній станції «Хазар» — також у Туркменістані.