Вибух пролунав увечері минулого понеділка біля Московського райсуду міста на проспекті 50-річчя ВЛКСМ. Усі постраждалі — патріотично налаштовані мирні жителі, які брали участь у судовому засіданні у справі члена партії «Свобода» на прізвище Соколов. Його обвинувачують в тому, що під час виборів Президента України прийшов на одну з виборчих дільниць зі зброєю. Соколова затримали у момент скоєння правопорушення і обрали запобіжний захід — арешт. Група підтримки обвинувачуваного вимагала звільнити його. Однак суд, засідання якого відбувалося 19 січня, такого рішення не ухвалив. Після його закінчення всі, хто підтримував Соколова, направилися до виходу. Тільки-но вони опинилися на вулиці — пролунав вибух.

Одразу ж на місце події прибула слідчо-оперативна група та медики. Усіх поранених доправили у три міські лікарні. Найбільше їх доставили в міську Лікарню швидкої та невідкладної медичної допомоги імені О.І. Мещанінова. Як розповіла головний лікар цього медичного закладу Олена Ковальова, вкрай важких постраждалих у них немає. Травмовані під час вибуху люди отримали множинні осколкові поранення кінцівок і тіла. Наразі у лікарні, за словами Олени Ковальової, перебуває вісім осіб, і всім їм надають необхідну медичну допомогу.

Водночас, як інформує прокуратура Харківської області, в результаті вибуху постраждало 13 осіб, зокрема чотири жінки, віком від 19 до 24 років, одна з яких — у важкому стані.

Що ж до причин поранення людей біля стін суду, то воно, як поінформували у відділі громадських зв’язків ГУ МВС в Харківській області, за попередніми даними, сталося внаслідок вибуху гранати. Правоохоронці з’ясовують усі обставини. На місці події продовжує працювати слідчо-оперативна група, до складу якої увійшли працівники  міліції, прокуратури та СБУ. Прилеглу територію пильно обстежують кінологи. Дії зловмисників кваліфіковано як терористичний акт. У ГУ МВС у Харківській області повідомили, що в місті оголошено спецоперацію з пошуку причетних до нього громадян та попросили харків’ян зберігати спокій і витримку.

P.S. Коли верстався номер, надійшло повідомлення, що стан постраждалих від вибуху біля Московського райсуду в Харкові стабільний. Про це завив на брифінгу в міській лікарні швидкої допомоги заступник головного лікаря Андрій Козаченко.

«Напередодні ввечері в лікарню були доставлені 8 постраждалих віком від 17 до 47 років. Це п’ятеро чоловіків і три жінки. Двох привезли у важкому стані: в одного перелом плеча, в іншого проникаюче поранення грудної клітки. На ранок їхній стан стабілізували, загрози для життя немає. Інші постраждалі доставлені з пошкодженнями м’яких тканин рук і ніг. Всі лікуються у відділенні політравми», — зазначив медик, додавши, що в серйозних операціях немає потреби. За його словами, з ран витягують вражаючі елементи — металеві гайки.

«Деякі елементи не витягували, аби не заподіяти здоров’ю пацієнтів ще більшої шкоди. Під наглядом медиків ці люди зможуть жити з чужорідними предметами в тілі», — сказав заступник головного лікаря.