ПРОБЛЕМА. …Майбутній лікар Ірина у розпачі: у розпалі сесія, модулі, а вона так недоречно загрипувала. Та дільничний лікар, яка прийшла за викликом, не погодилася з висновком студентки, діагностувавши класичний кір. Хоч симптоми у захворювань схожі: сухий кашель, висока температура, а відсутність висипки — то лише справа часу. Тож про сесію на певний час доведеться забути. 

Втім, Ірина — одна із сотень львівських студентів, яка в гарячу сесійну пору опинилась у ліжку з таким діагнозом. Саме дошкільнята й особи віком від 15 до 19 років є найвразливішими до гострого інфекційного захворювання, тож не випадково спалахи хвороби поширюються передовсім у дошкільних установах та навчальних закладах.

— Кількість хворих поки не зменшується та епідемії кору на Львівщині немає, — запевнила завідувач епідеміологічного відділу Львівської обласної СЕС Наталія Тімко. — Але рівень захворюваності на кір залишається високим: за 10 днів січня це гостре інфекційне захворювання виявлено в 303 осіб. На всіх 27 адміністративних територіях області зареєстровані випадки цього захворювання, а на 21 території рівень захворюваності є високим. Щодня на Львівщині реєструється 40—50 випадків.  

Аби запобігти стрімкому поширенню інфекції, на Львівщині продовжено зимові канікули для школярів на 21 день, повідомила епідеміолог. Проте вдома залишатимуться лише учні у районах з високим рівнем захворюваності, зокрема у Бродівському, Буському, Дрогобицькому, Самбірському, Старосамбірському, Турківському районах та місті Дрогобичі. 

Відтак ефективним засобом, який вбереже від захворювання, є вакцинація.

— Львівщину, як і решту областей, не оминула хвиля відмов від проведення вакцинації через можливі ризики, — повідомив начальник головного управління охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Сергій Федоренко. — Відтак суттєво знизився відсоток дітей, яким було зроблено щеплення. Вакциновано, приміром, лише 60% діток однорічного віку. Пауза у програмі профілактичних щеплень населення області й передовсім дітей виникла ще й через відсутність вакцини.

Не можна не враховувати й такі чинники стрімкого поширення  захворювання, як інтенсивна міграція населення, добре розвинений в області туризм. Випадки кору реєструвалися з минулорічного травня, а з листопада захворюваність активізувалася: на Львівщині є великий загін заробітчан, тож разом із «зеленими» та євро привозять інфекції. Така от плата за те, що живемо у мобільному світі — вірус, який активізується, за словами епідеміологів, один раз на п’ять років, має всі передумови для циркуляції між людьми.

А з кором, застерігає начальник головного управління охорони здоров’я  Львівської облдержадміністрації Сергій Федоренко, не можна легковажити — небезпечне захворювання важкими ускладненнями, зокрема енцефалітом, менінгітом, важкими пневмоніями та ускладненнями для серцево-судинної системи: 11% з тих, що захворіли на кір, мають ускладнення — пневмонії. Проте не варто панікувати — сучасні методики лікування ефективні у боротьбі з вірусом.

ДОВІДКА «УК»

Перші ознаки кору: кашель, підвищення температури, кон’юнктивіт. Висипка  починається з голови і поширюється по тілу зверху вниз. Рання ознака — до появи висипки на тілі можна виявити плями на слизовій оболонці рота навпроти верхніх кореневих зубів. Хворий потребує ізоляції до 5 діб від початку захворювання. Для недопущення ускладнень треба звертатись до лікаря при перших ознаках захворювання.