…Він повертався додому вечірнім містом, їхав звичним шляхом — і раптом машину підкинуло й понесло, незважаючи на невисоку швидкість. На щастя, на зустрічній смузі нікого не було, а придорожні стовпи стояли неблизько. Великої аварії вдалося уникнути, але ремонт ходової частини влетів у копієчку.

— До суду ж подавати в нас не звикли, — гірко усміхнувся Геннадій, який постраждав недавно від дорожніх злодіїв, — та й на кого скаржитися — на міську владу чи на тих, хто вічно все розкрадає?

Проблема з крадіжкою металевих кришок каналізаційних люків у Черкасах, як, напевно, і в інших містах, загострилася не сьогодні. То тут, то там одного чудового дня просто серед дороги виникає небезпечне провалля, в якому травмуються люди. Недавно на одній з вулиць саме через відкритий на проїжджій частині люк сталася інша автодорожня пригода, під час якої постраждали люди й кілька автомобілів. Міські служби почали навіть замінювати металеві кришки на полімерні, залізобетонні та інші, аби відвадити крадіїв. Однак усі замінити не змогли, а крадії тим часом не дрімають.

Недавно дільничному інспектору Придніпровського районного відділу міліції Сергію Мохоньку вдалося затримати чоловіка, який викрадав на вулицях міста кришки каналізаційних люків і телефонні кабелі. Власне, як розповідає старший лейтенант, він звернув увагу на таку деталь: як правило, важкі металеві кришки зникали нічної години, ближче до ранку, коли перехожих було обмаль. Та й інші деталі, на які не кожен зверне увагу, але не обійде увагою прискіпливий дільничний, відіграли свою роль. Оперативники відпрацьовували пункти прийому металобрухту міста, а дільничні проводили поквартирний обхід та перевіряли на причетність осіб, раніше судимих за аналогічні злочини. Окрім того, дільничний попрацював з населенням. Адже сам не впораєшся — дільниця он яка велика, мікрорайон промисловий. А ось спостережливі дідусі допомогти можуть.

Так і вийшло. Телефонний дзвінок розвіяв усі сумніви: міліціонери натрапили на слід. Поки крадій тягнув чавунну кришку люка до свого транспортного засобу, Сергій Мохонько вже під’їхав до нього і впіймав, як мовиться, на гарячому. 35-річний місцевий житель вже не вперше займається подібним «промислом». Як з’ясувалося, затриманий уже мав проблеми із законом. Уночі на вулицях міста знімав кришки з каналізаційних люків. Потім трощив їх на дрібні частини, а вранці здавав на металобрухт. Під час слідства встановлено, що зловмисник викрав вісім кришок від каналізаційних люків та причетний до крадіжки 15 метрів телефонного кабелю.

Як розповів в.о. начальника Придніпровського райвідділу міліції Анатолій Петраківський, за цим фактом слідчий відділ Придніпровського районного відділу міліції відкрив кримінальне провадження за ч. 2 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка). Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді арешту на строк від трьох до шести місяців або обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк. Триває досудове розслідування.

Однак правоохоронці на цьому, зрозуміло, не заспокоїлися. Адже цілком можливо, що «колеги» по незаконному металевому бізнесу продовжуватимуть свою чорну справу. Тому оперативні заходи, робота з населенням, приймальними пунктами не припиняється ні на день.