ЖИТЛОВА ПРОГРАМА

В лютому ставка рефінансування для іпотечних запозичень може зменшитися з 18% до 15,4—15,3%

Торік за підтримки Державної іпотечної установи житло отримали майже вісім тисяч сімей. Про це повідомив на урядовому брифінгу голова правління ДІУ Валентин Рибачук.

«Виконуючи соціальні ініціативи Президента та уряду, Державною іпотечною установою за участі банків-партнерів профінансовано завершення будівництва 27 житлових будинків на загальну суму понад 700 мільйонів гривень. Це дало змогу ввести в експлуатацію приблизно 400 тисяч квадратних метрів житла, або понад 5,5 тисячі квартир практично у всіх регіонах України», — сказав він.

Посадовець водночас зазначив, що станом на цей день за будівельною програмою ДІУ вже введено в експлуатацію 15 будинків загальною площею понад 250 тисяч квадратних метрів по всій країні. Інші об’єкти, завершення будівництва яких здійснюється за підтримки ДІУ, планують ввести в експлуатацію протягом 2013 року.

«На початку минулого року Прем’єр-міністр Микола Азаров дав завдання всім державним установам, які є учасниками іпотечного кредитування, подвоїти видачу іпотечних кредитів. Для нас це програма-мінімум, — сказав Валентин Рибачук. — Станом на 31 грудня 2012 року перевищено торішні показники більш ніж учетверо. У 2011 році за підтримки ДІУ надано 290 іпотечних кредитів, а за підсумками роботи 2012 року 1231 родина змогла скористатися іпотечним кредитом. На це спрямовано 293 мільйони 4 тисячі гривень».

Окремо посадовець відзначив максимальну за три останні роки динаміку видачі кредитів. У четвертому кварталі 2012 року установа задовольнила 442 заявки на рефінансування іпотечних кредитів на суму майже 100 мільйонів гривень. А першого січня 2013 року на її балансі перебувало 5339 кредитів на суму 904 мільйони 2 тисячі гривень.

«51% позичальників сплачує щомісячно від однієї до трьох тисяч гривень, 24% — займають платежі розміром менш як тисяча гривень. Це свідчить про доступність іпотечного кредиту за програмою ДІУ родинам із середнім рівнем доходів», — пояснив він.

Цього року планується спрямувати на ринок іпотечного кредитування суму від 2,5 до 3,5 мільярда гривень. Це з урахуванням того, що торік у нас випущені облігації під держгарантії на суму 2 мільярди гривень,  наголосив Валентин Рибачук.

За його словами, в  2013-му ДІУ має намір також випустити облігації під держгарантії, однак у бюджеті ще не передбачено обсяг відповідних коштів. А на 500 мільйонів гривень планують випустити власні прості облігації.

Та найголовніше, в лютому ДІУ знизить ставку рефінансування для іпотечних кредитів з 18% до 15,4—15,3%. «У нас перебуває на монетизації практично півтора мільярда гривень. Якщо ми їх успішно монетизуємо, то відразу перейдемо до розгляду зниження ставки рефінансування», — заявив посадовець.