У Бердянському католицькому храмі Різдва Богородиці щонеділі дають концерти органної музики. Тут завдяки зусиллям настоятеля отця Здіслава Зайонца ще кілька років тому встановили один із найкращих в Україні органів, виготовлений з півтори тисячі труб. Наша газета розповідала, як його доправляли з Німеччини і німецький же майстер налаштовував цей інструмент.

З того часу всі служби тут відбуваються під його акомпанемент. Але ховати таку красу від бердянців і гостей курортного містечка отець Здіслав не збирається. Коли є можливість, запрошує сюди для концертних виступів видатних органістів країни і Європи. А щоб органна музика звучала частіше, місцеві музиканти підтримали його ідею з організації у храмі концертів. Викладач музичної літератури і сольфеджіо Бердянської дитячої музичної школи Вікторія Загудаєва захопилася грою на органі, самотужки опанувала інструмент і щонеділі, після вранішньої служби, дає повноцінний концерт для всіх охочих.

— Виконую на органі як класичні, так і сучасні, популярні, які люди одразу ж впізнають, твори. Вхід на наш концерт вільний, — підтверджує органістка. — Після його завершення всім зацікавленим дозволяю піднятися на хори і проводжу невеличку екскурсію, розповідаю, як облаштовано інструмент, як грати на ньому, де можна навчитися цього.

Віднедавна у храмі з органом виступає дитячий хор місцевої музичної школи. Нині ж, коли дітлахи роз’їхалися на канікули, соло співають дві його учасниці, учениці Бердянської гімназії №3 сестрички Боллі — дванадцятирічна Людмила та одинадцятирічна Жаклін.

— Нам дуже подобається класична музика. А мій улюблений твір — «Молитва за Україну», — розповіла старша, Людмила. —– Коли закінчимо навчання у музичній школі, вступатимемо до Запорізького музичного училища по класу вокалу.

Органістка Вікторія Загудаєва прагне кожний свій концерт зробити неповторним. Для того щоразу відкриває для себе і своїх слухачів нові можливості звучання величного церковного інструмента. А один з недільних концертів запам’ятався слухачам участю в ньому юної виконавиці на флейті, студентки музичного училища Олександри Зворигіної із Запоріжжя.

 Для мене велика честь виступити з концертом у храмі, та ще й у супроводі органа, — підтвердила Олександра. — Це не просто нові враження і нові відчуття. Для мене це — справжнє натхнення, й надалі працюватиму над собою, досягатиму нових висот виконавської майстерності.

Щонедільні концерти органної музики у храмі триватимуть до кінця курортного сезону. 

Наталя ЗВОНАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»