Донедавна батьки студентів з Луганська побоювалися планів своїх дітей щодо навчання у Піднебесній. Але ситуація в краї тепер змушує радіти звістці про те, що п'ять випускників Інституту Конфуція Луганського національного університету імені Тараса Шевченка отримали можливість вже восени розпочати навчання в магістратурі у Чжецзянському педагогічному університеті. Ще 14 студентів Інституту Конфуція відправляться на один навчальний рік у Китай згідно із стипендіальною програмою та четверо — на півроку.

Як повідомляють у прес-службі вишу, отримати такий «квиток» було непросто — студенти складали іспит на підтвердження рівня знання китайської мови. Для кожної програми різної тривалості встановлено певний мінімальний рівень. Але при цьому в Інституті Конфуція зазначили, що всі витрати бере на себе китайська сторона. Луганчан у Піднебесній чекає безкоштовне навчання, посібники, а також проживання. Крім того, студенти отримуватимуть стипендію 1400—1700 юанів, що еквівалентно 2,5—3 тисячам гривень.

— Ми зацікавлені в тому, щоб якомога більше наших студентів виїжджали за кордон і там вдосконалювали знання мови безпосередньо з її носіями. Тому ми намагаємося максимально підготувати наших слухачів курсів до іспитів, — наголосив заступник директора Інституту Конфуція ЛНУ Інна Зіневич.

За інформацією прес-служби ЛНУ імені Т. Г. Шевченка, Інститут Конфуція в Луганську — це культурно-мовний центр, який першим було відкрито в Україні у 2007 році. Торік його визнали одним із кращих у світі.