Звичні в цілому світі літієві батареї, які довго використовувались в годинниках, фотокамерах, калькуляторах, для захисту пам’яті інтегральних схем, у вимірювальних приладах і медичному устаткуванні – на жаль, вже не встигають у ногу з часом і не здатні задовольнити всі сучасні потреби, зокрема, у мобільних телефонах.

Дослідники зі Стенфордського університету (Каліфорнія) розробили високопродуктивну, довговічну і недорогу алюмінієву батарею, яку можна перезарядити за одну хвилину. Ще одна чудова властивість батареї – гнучкість.

«Цілком можливо, що завдяки цій батареї зявиться стільниковий телефон, який згинатиметься, з гнучким екраном, за яким ховатиметься гнучкий акумулятор. Хіба це не чудово?» – каже один із винахідників – студент Стенфордського університету Мінґ Ґонґ.

Нові батареї виготовляють з алюмінію та графіту – порівняно недорогих матеріалів.

«У наших батарей – висока потужність і довгий життєвий цикл. Вони здатні служити понад сто циклів. Це просто чудово. На мою думку, у них – чудове майбутнє», – розмірковує далі Мінґ Ґонґ.

Втім, вони ще потребують вдосконалення: вони виробляють напругу лише у 2 вольти, тобто, значно менше, ніж звичайні літієві батареї, які виробляють до 3,6 вольтів. Дослідники саме працюють над розвязанням цієї проблеми.

EURONEWS