У Білих Ославах Надвірнянського району Івано-Франківщини з ініціативи громадської організації «Рідне наше село» усією громадою збирали кошти для спорудження пам’ятника Марійці Підгірянці (Марії Ленерт-Домбровській) — поетесі, народній вчительці, громадській діячці. 

Тут вона народилася у березні 1881 року в родині лісничого, тут серед гірських легенд, казок, коломийок написала свої перші вірші, звідси рушила до Львова по освіту. Склавши екстерном іспити в учительській семінарії, отримала диплом на вчителювання й 40 років віддала шкільній роботі та поезії, писала книжки для дітей.

Автор монумента — скульптор, член Національної спілки художників України Володимир Довбенюк. Долучилися також влада, діаспора, церковні осередки, освітянські колективи області. Жителі Білих Ослав назвали ім’ям своєї уславленої землячки центральну вулицю села та відкрили дві меморіальні дошки на її честь. А в івано-франківському видавництві «Нова зоря» нещодавно вийшло друком найповніше зібрання творів Марійки Підгірянки «Для Вкраїни вірно жиймо», видати яке фінансово допоміг син поетеси Маркіян Домбровський.

  Марійка Підгірянка — не просто високодуховна особистість, учителька, вихователька, письменниця. Це патріотка своєї країни, яка довела: українську справу можна робити кожен на своєму місці й показувати в цьому приклад іншим, — зазначив на урочистостях з нагоди відкриття пам’ятника начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Федорак.