Канцлер Німеччини Ангела Меркель вперше офіційно назвала дії Росії в Криму анексією і закликала своїх колег запобігти порушення цілісності української держави.

Таким чином канцлер ФРН зрештою підтримала позицію представників інших західних держав, де політику РФ в Україні називають не інакше як спробою силового захоплення території сусідньої держави.

На засіданні парламентської групи консерваторів Меркель заявила: «Ми вже можемо говорити про анексію, оскільки Росія відбирає Крим в України», – повідомляє NEWSru.com з посиланням на Stern. Потім глава ФРН додала: «Ми не повинні дозволити цьому здійснитися».

Як повідомляв iPress.ua, раніше Меркель разом із президентом США Бараком Обамою стверджувала, що Росія повинна «відвести свої війська, дозволити розміщення в Криму міжнародних спостерігачів і підтримати проведення на Україні вільних і чесних президентських виборів у травні цього року». Але тоді канцлер ФРН все ж не називала те, що відбувається, анексією.

У той же час від канцлера вже виходили досить жорсткі формулювання на адресу Росії та її президента Володимира Путіна, про які, втім, можна було дізнатися лише з іноземних джерел. Зокрема, в телефонній розмові з главою РФ від 2 березня Меркель назвала політику російської сторони «неприйнятною інтервенцією» в Крим, а свого співрозмовника звинуватила в порушенні міжнародного права. Крім того, канцлеру ФРН здалося, що Путін «втрачає контакт з реальністю».