Одразу після затвердження Верховною Радою запропонованих Президентом кандидатур на посади керівників Генеральної прокуратури, Національного банку й Міністерства закордонних справ, Петро Порошенко особисто побував у відомствах і представив колективам нових очільників.

Генеральний прокурор Віталій Ярема.Першим глава держави представив Генпрокурора Віталія Ярему. «Країна в стані війни, країна потребує рішучих, консолідованих дій всіх гілок влади, і роль прокуратури в цьому дуже велика», — сказав він. І акцентував увагу на двох основних завданнях, які має реалізувати Генпрокурор. Перше — це кардинальна зміна образу Генеральної прокуратури. «За останні роки, замість захисту прав людей, Генеральна прокуратура проводила операції, які дискредитували державу. Це неприйнятно для мене як Президента і для держави, яка обрала для себе європейський напрям», — конкретизував глава держави.

Другим важливим завданням він назвав рішучу боротьбу з корупцією. Відомство повинно буде співпрацювати у цьому напрямі разом із Державним бюро розслідувань, закон про який Президент найближчим часом внесе на розгляд парламенту: «Я чекаю не тільки рішучих дій щодо фігурантів кримінальних справ, а й щоб вони опинилися на лаві підсудних».

Голова НБУ Валерія Гонтарева.Представляючи нового голову НБУ Валерію Гонтареву, Петро Порошенко зазначив, що експертне співтовариство та банківське середовище позитивно відреагували на її призначення. На сьогодні перед банківською системою стоять значні виклики. «Фактично, коли Україна знаходиться в стадії війни, коли у нас захоплено обласне відділення Національного банку в Донецьку, коли думали, що будуть паралізовані платежі, коли не працює казначейство в двох областях, тільки мужня людина може прийняти рішення взяти на себе відповідальність і забезпечити дуже важливу частину життєдіяльності країни», — цитує слова Президента його прес-служба.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін.А першим завданням нового очільника зовнішньополітичного відомства Павла Клімкіна Петро Порошенко назвав імплементацію Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Другим завданням нового міністра є участь у реалізації мирного плану зі стабілізації ситуації на сході країни, бо без зовнішньої допомоги Україна не зможе перемогти агресора. «Ми маємо бути ефективними, переконливими, професійними», — підкреслив Президент.

23 червня на засіданні Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу МЗС представить цей мирний план, тому рівень інтенсивності роботи відомства має бути дуже великим.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»