НА ПЕРШОМУ МІСЦІ – ЕКОНОМІКА. «Чесна гра» та «надійна Америка», – Барак Обама озвучив традиційне щорічне послання президента США Конгресу. Зазвичай ця промова підбиває підсумки минулого року та окреслює плани. Проте цього разу для Обами це ще й фактично декларація його виборчої програми, адже до голосування лишається 9 місяців.

Лейтмотив промови – покращити життя пересічних людей, зокрема, покласти край нечесній практиці, коли ставка податку для мільйонерів менша, ніж для середнього класу.

«Ми перед вибором – або мати країну, де все менше і менше людей отримують високі прибутки, тоді як все більше й більше американців ледве зводять кінці з кінцями. Або відновити економіку, де кожен отримує справедливу частку, і кожен дотримується визначених правил».

Лише невелика частина послання була присвячена міжнародній політиці. Зокрема, президент жорстко висловився щодо Ірану.

«Режим перебуває у безпрецедентній ізоляції. Проти його лідерів діють жорсткі санкції. І допоки вони ухилятимуться від відповідальності, тиск на них не послабиться. Не може бути жодних сумнівів щодо того, що Америка налаштована рішуче і не дозволить Ірану мати ядерну зброю. Я використаю будь-які методи, аби це було саме так».

Проте у центрі уваги Обами була економіка. Він запропонував гасло «надійної Америки», де робочі місця та виробництво мають повернутися до країни. Це має унеможливити наступні фінансові кризи. Якщо 6 листопада він виграє вибори, у нього буде час втілити ці плани.

Copyright © 2012 euronews