Лідер збірної України з фехтування олімпійська чемпіонка і чемпіонка світу Ольга Харлан днями стала семиразовою чемпіонкою Європи. На континентальній першості у Страсбурзі у півфіналі українку не змогла зупинити представниця Італії Росселья Грегоріо, яку наша спортсменка перемогла з рахунком 15:8. У фіналі Ольгу знову чекала представниця Росії — Катерина Дьяченко. Таким чином, апогей чемпіонату Європи 2014 року майже повністю повторив фінал п’ятирічної давнини в Пловдиві, де так само золоту нагороду розігрували Харлан і Дьяченко. Та якщо першу свою золоту європейську медаль Ольга виграла в росіянки з рахунком 15:10, то п’яту — 15:12.

Феноменально й те, що ось уже чотири роки поспіль Харлан утримує звання найсильнішої шаблістки Європи. Наступного року після переможного Пловдива в Лейпцизі їй не вдалося пробитися до четвірки найсильніших, однак після цієї прикрої поразки Ольга вже нікого не підпускала до найвищого щабля п’єдесталу — вона стала переможницею чемпіонатів Європи у Шеффілді-2011, Ліньяно-2012, Загребі-2013 і, зрештою, Страсбурзі-2014.

Щоб оцінити всю багатогранність таланту кращої шаблістки планети минулого року, досить пригадати останній чемпіонат світу. До цього три роки поспіль наша жіноча збірна поступалася росіянкам у битві за «золото». Нарешті в Будапешті в завершальному бою Харлан відіграла у своєї суперниці Діани Галіакбарової п’ять очок і за нічийного рахунку — 44:44 — завдала вирішального удару.

У цій ситуації щасливим чином збіглися безперечний талант шаблістки і високий професіоналізм тренерського колективу на чолі з Валерієм Штурбабіним і Вадимом Гутцайтом, вважають фахівці.

А сама спортсменка на запитання «У чому рецепт ваших перемог?» відповідає стримано: «Мабуть, у наполегливих тренуваннях і бажанні — без цього нічого не буде…»

Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка привітав Ольгу Харлан та її наставників з блискучим виступом, побажавши нестримного бажання до нових тріумфів та невичерпної віри в особисті сили!