Навіть за песимістичними прогнозами українська економіка отримає позитивні результати завдяки відкриттю європейського ринку. Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета під час проведення учорашньої «Години запитань до уряду» у Верховній Раді.

«Різні інститути, в тому числі Мінекономрозвитку, досліджували і досліджують надалі ефект від відкриття ринку Євросоюзу. Є песимістичні оцінки і оптимістичні оцінки, і всі вони, звичайно, виходять на плюс. Очевидно, що українська економіка отримає від цього кроку нові можливості, і я скажу просто «вилку», в якій коливаються розрахунки: за песимістичними прогнозами — збільшення становитиме 2% ВВП, за оптимістичними передбачається збільшення майже на третину українського експорту», — окреслив перспективу Павло Шеремета.

За його словами, оптимістичні оцінки робилися, зокрема, на основі позитивного досвіду Польщі та інших центральноєвропейських країн, які враховують не тільки відкриття ринку Євросоюзу, а також потужні внутрішні зміни, структурні реформи, які нині також впроваджує український уряд.  Очільник міністерства також додав, що завдяки автономним торговельним преференціям, упровадженим Євросоюзом з 23 квітня, провідні галузі української економіки вже отримали істотні скасування ввізного мита, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

«Якщо говорити про промислові товари, на 95% мита скасовано, на невеличку групу їх частково зменшено. Якщо говорити про сільськогосподарські товари (я знаю, що з цього приводу є інтерес Верховної Ради як до важливого для України сектору), майже на 84% імпортні мита в Європі скасовуються і, відповідно, на 15% вони істотно зменшуються, застосовуються тарифні квоти з нульовою ставкою мита в рамках квоти», — уточнив Павло Шеремета.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»