У  Донецьку співробітники СБУ затримали 37-річного росіянина, який приїхав до нашої країни для дестабілізації ситуації у східних областях. Про це заявив очільник цього відомства Валентин Наливайченко. У СБУ поки не уточнюють, на спецслужбу саме якої країни працював цей чоловік, але підкреслюють, що він — професіонал і мав досвід роботи в гарячих точках: Дагестані й Осетії.

— Слідство, яке триватиме, дасть остаточну відповідь, яка саме спецслужба, на якій саме посаді працював цей чоловік та хто саме давав злочинні накази для роботи в Луганську і Донецьку цій конкретній особі, — запевнив Валентин Наливайченко.

За попередньою версією, росіянин повинен був терміново створити озброєні диверсійно-підривні групи для захоплення стратегічних об’єктів у Донецькій і Луганській областях. В СБУ також не виключають, що ця людина готувала низку терактів у громадських місцях.

Подробицями проведеної операції з представниками ЗМІ поділилася керівник прес-служби цього відомства Марина Остапенко. «Служба безпеки «відпрацьовувала» цю людину впродовж останніх п’ятнадцяти діб. Восьмого березня цей чоловік, використовуючи різні способи конспірації, прибув до Донецька і професійно намагався приховати свою діяльність. Зокрема, увесь час міняв місця свого проживання, — розповіла Марина Остапенко. — У ніч з 10 на 11 березня він був затриманий співробітниками СБУ. Серед його особистих речей були виявлені компоненти для виготовлення вибухового пристрою, зокрема речовина, схожа на пластид, і детонатори».

Серед доказів, з якими могли ознайомитися і журналісти, — аудіофайли, де затриманий доповідає російському куратору, що вже підібрав кілька груп в Донецьку і Луганську, головне — привести їх у бойову готовність. Наприкінці одного з аудіофайлів йдеться про те, що росіянин збирався їхати в Сімферополь.

Нині кримінальне провадження відкрито за ч. 1 ст. 263 КК — незаконне поводження зі зброєю та вибуховими речовинами, за що йому загрожує від трьох до семи років. Проте в СБУ не виключають, що у процесі слідства можуть виникнути нові статті обвинувачення.

У відомстві також повідомили про ще одне резонансне затримання — громадянина України Арсена Клінчаєва. СБУ має інформацію, що Клінчаєв разом із групою з 500 бойовиків спланував захопити в Луганську обласні Управління СБУ, МВС і Держказначейства. Кожному учаснику нібито обіцяли за ці протиправні дії по 150 доларів.

З метою попередження насильницьких дій у регіоні, а також виходячи з наявності в діях Клінчаєва ознак посягання на територіальну цілісність країни, СБУ ухвалила рішення про затримання і доставку його в СІЗО.

Нині Клінчаєву оголошено підозру у спробі насильницької зміни конституційного ладу, організації масових заворушень, наруги над державними символами і захоплення державних будівель.

А поки триває розслідування цих резонансних справ, визначилася доля одного із колишніх високопосадовців, якого затримали за підозрою у скоєнні злочину, передбаченого  ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинене особою, яка є представником влади). Печерський районний суд Києва обрав домашній арешт як запобіжний захід для колишнього голови Харківської обласної державної адміністрації Михайла Добкіна.

Нагадаємо, кримінальне провадження відкрили ще наприкінці минулого місяця за фактом публічних закликів, що пролунали 12 лютого в Харкові під час круглого столу «Соціально-економічні й політичні процеси в посткризовій Україні». Сам Добкін заявив, що оскаржить це рішення, а кримінальне провадження щодо себе вважає політичним.