Роман КИРЕЙ
для «Урядового кур’єра»

«Таке враження, що в автобусах перевозять не пасажирів, а дрова», — так прокоментував особисті спостереження за роботою водіїв громадського транспорту в області заступник начальника Черкаського УДАІ Олег Ткаченко. За кричущі порушення правил безпеки щодо восьми перевізників області управління вже надіслало подання про позбавлення ліцензій на цей вид діяльності.

Заступник начальника УДАІ Віталій Нікітенко додав, що з початку року в області сталося шість дорожньо-транспортних пригод за участі водіїв автобусів, під час яких семеро осіб травмовано; на щастя, випадків загибелі людей у цих ДТП не допущено. Однак не може не турбувати те, що за цей період автоінспектори області виявили вісім фактів керування водіями автобусів у стані алкогольного сп’яніння, загалом же водії цієї категорії припустилися 1456 порушень правил дорожнього руху. Великі проблеми створюють нелегальні перевізники. Зокрема й на маршруті Черкаси — Київ. Хоч водії й заявляють, що швидкісного режиму не порушують, однак багато хто з пасажирів ставить резонне запитання: як можна без порушень проїхати майже 200 кілометрів усього за дві години?

Одна з важливих проблем, яка з’ясувалася під час спілкування перевізників з правоохоронцями, — неузгодженість дій міських комунальних служб із представниками ДАІ. Особливо це стосується зупинок громадського транспорту. Нерідко міські служби, взагалі не консультуючись із фахівцями Державтоінспекції, визначають місця для зупинок пасажирського транспорту та інших об’єктів. Це призводить до нехтування нормами безпеки, створення аварійних ситуацій. А виправляти недоліки в розподілі повноважень між комунальниками та правоохоронцями вже мають законодавці.

Цими днями на території області завершилися профілактичні заходи «Увага! Залізничний переїзд», метою яких було посилити дисципліну учасників дорожнього руху під час переїзду залізничних колій. Під час операції працівники ДАІ області обстежили 211 залізничних переїздів, у тому числі 96 нерегульованих. Також виявлено 33 переїзди Укрзалізниці з недоліками.