Сьогоднішній момент має дійсно вирішальне значення для майбутньої світової системи.

Якщо Путін не видасть міжнародному співтовариству виконавців теракту із збитим пасажирським літаком, а також не визнає своїх дій щодо розпалювання конфлікту на сході України, він ризикує відчути консолідованість Заходу проти Росії.

Таку думку висловив в неділю в інтерв'ю телеканалу CNN екс-радник президента США Джиммі Картера, політолог Збігнєв Бжезинський, повідомляєiPress.ua з посиланням на Укрінформ.

«Особи, відповідальні за напад на літак, повинні постати перед Міжнародним кримінальним судом, а їх покровитель повинен заплатити за жертв», зазначив Бжезинський в одному зі своїх твіттер-повідомлень, про який його розпитали в інтерв'ю CNN.

Експерт пояснив, що, насамперед, мав на увазі Путіна. «Він все ще може сказати, що ситуація з літаком, підбитим його головорізами зі зброєю, яку він же і вручив, виходить далеко за межі того, що він планував здійснити, і що це було незаконне злочинне діяння; а люди, відповідальні за це, будуть передані міжнародному трибуналу», – зауважив політолог.

«Путін може піти на такі кроки, але якщо він це не зробить, то по суті кидає виклик згуртованості міжнародного співтовариства», сказав експерт.

Бжезинський зазначив, що світ має усвідомлювати: це дійсно історично вирішальний момент.

«Я думаю, його (Путіна - ред.) Все ще можна змусити зупинитися, якщо ми будемо виступати єдиним фронтом. Це означає прояв лідерства з боку керівництва Сполучених Штатів, а також послідовні, тривалі дії європейських лідерів разом з нами. Це серйозний виклик, але він в той же час і визначальний», підкреслив політолог.

Екс-радник президента США також зазначив, що кожен з європейських лідерів почав розуміти свою роль.

«Канцлер Меркель доведеться стикатися з тим, що її попередник, теж канцлер, був одним із творців залежності Європи від поставок російських енергоносіїв. Чи хоче Європа перетворитися на сателіта?», зауважив експерт.

Президент Олланд, за його словами, «повинен визнати той факт, що не може бути постачальником сучасної зброї для Росії». Прем'єр-міністр Кемерон «повинен усвідомити, що Лондон перетворився на Лас-Вегас для корисливих російських фінансових операцій».

Бжезинський зазначив, що ці лідери відповідальні, насамперед, перед громадською думкою і все більше усвідомлюють, що сьогоднішній момент «має дійсно вирішальне значення для майбутньої світової системи».

Коментуючи ситуацію в самій Росії, експерт зазначив: «Я сильно підозрюю, що багато людей в Росії, навіть у близьких колах Путіна, стурбовані, що статус Росії в світі різко підривається, що країна починає підходити до економічної прірви, що їй загрожує перспектива стати сателітом Китаю, і що вона сама себе ізолює».

Підсумовуючи, видатний американський геостратег зазначив: «Я думаю, все ж є шанс, щоб Путін міг змінити курс»