МЗС України направило російській стороні ноту, у якій вимагає негайно припинити підтримку терористичних організацій на сході України. 

Про це у вівторок на брифінгу у Києві заявив директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс, передає  УКРІНФОРМ.

«У ноті МЗС України висловлено вимогу щодо негайного припинення російською стороною протиправних дій військової, матеріально-технічної та інших форм підтримки терористичних організацій, зокрема самопроголошених «ДНР» та «ЛНР», а також сепаратизму та екстремістської діяльності, у тому числі шляхом переміщення російських озброєних диверсійних груп та осіб через українсько-російський державний кордон», – зазначив Перебийніс.

За його словами, МЗС України у ноті, зокрема, звернуло увагу на незаконне вторгнення 13 червня у повітряний простір України 4 вертольотів збройних сил РФ: 2 вертольотів Мі-35 на дільниці між населеними пунктами Червоний Жовтень та Маринівка, а також 2 вертольотів Мі-35 у пункті пропуску «Маринівка» на українсько-російському державному кордоні.

Особливо цинічною виглядає неприхована підтримка Росією діяльності незаконних терористичних угруповань на території України. Як наголосив Перебийніс, 12 червня було зафіксовано факти незаконного переміщення бойових танків та іншої військової техніки з території РФ через українсько-російських державних кордон в напрямку населеного пункту Сніжне Донецької області.

Компетентними органами також було зафіксовано перетинання території України бойовими машинами БМ-21 «Град» зі складу ЗС Росії.

Окрім того, зазначив Перебийніс, 13 червня на території України було зафіксовано 6 вертольотів збройних сил РФ, які здійснили посадку у районі населених пунктів Дякове та Бобрикове.

Як поінформував Перебийніс, ця нота була направлена у відповідь на ноту МЗС Росії від 14 червня щодо так званого порушення українсько-російського кордону бойовими машинами піхоти Збройних сил України. За його словами, російській ноті передувала масова дезінформаційна кампанія російських ЗМІ «уже в звичному для російської пропаганди стилі». Зокрема, як нагадує дипломат, окремі ЗМІ і навіть офіційні особи РФ повідомляли про мало не вторгнення кількох українських БТРів на територію Росії на глибину до 100 км. Потім з'ясувалося, що це були не БТРи, а БМП, і не два, а один, і не на 100 кілометрів, а на 100 метрів, і не вторгнення, а ненавмисний заїзд при маневрі під час переслідування терористів.

У зв'язку з цим у ноті-відповіді від МЗС України нагадало російській стороні, що 14 червня у пункті пропуску Маринівка відбулася прикордонно-представницька зустріч, на якій обидві сторони обговорили факт ненавмисного перетину 13 червня українсько-російського кордону бойовою машиною піхоти ЗС України. Посадові особи України і РФ склали відповідний протокол, в якому обидві сторони констатували, що зазначений випадок перетину кордону не вважається прикордонним інцидентом. Як зауважив дипломат, за результатами згаданої зустрічі прикордонних служб українська сторона вважає ситуацію вичерпаною.