Зізнаюся: на світлині одразу й не впізнала Городоцьку — вічно завантажену транспортом з обшарпаними, давно не ремонтованими будинками, абсолютно відкриту спекотному сонцю й вітрам вулицю. А на фото — два потоки транспорту розділив довгий ряд розкішних дерев і на тлі яскравої зелені давні кам’яниці мають ошатний вигляд. Довго намагалася збагнути, який це саме закуток Львова. Напевне, ще довго мучилася б здогадками, якби ентузіасти не підказали «подивитися» на вулицю без… дерев. Шкода, сказала, що це лишень комп’ютерний варіант, зате який новий вигляд має одна з найстаріших вулиць Львова! Старожили пригадують, що колись на Городоцькій теж були дерева. Та хтось невідомо чому вкоротив їм віку, а нових не насадив. Однак знайшлися активісти, які вирішили позбавити Гоpодоцьку сумної слави найзагазованішої та найнезатишнішої вулиці міста.

А як її озеленити, підказали ремонтники-дорожники. Ідея, розповів дизайнер Олександр Шутюк, який візуалізував проект, виникла ще під час реконструкції вулиці.

Фінансово підтримали ініціативу ентузіастів десятки однодумців, які відгукнулись у соцмережах. До проекту, кошторисна вартість якого становить 160 тисяч гривень, долучилося з півсотні львів’ян. Дослухалися до пропозицій ініціативної групи й у міській раді. Бо Городоцька — одна з головних магістралей Львова, і 45% гостей міста приїжджають до нього саме цією вулицею. Тож директор департаменту «Адміністрація міського голови» Андрій Москаленко сказав, що їм не байдуже, який вигляд матиме візитівка Львова. Проект представили на засіданні містобудівної ради. Свої висновки надали архітектори, інженери, проектанти, представники ЛКП «Львівавтодор». Тож врахували всі вимоги, щоб зелені насадження не вплинули негативно на оглядовість вулиці та передовсім на безпеку руху.

Дерева повертають на свої законні місця. Фото з сайту forum.lvivport.com

Недавно молодь висадила дерева. Хоч літо й не найкраща пора для цього, але за ретельного догляду і щедрого поливу, впевнені фахівці з озеленення, саджанці приживуться. Ентузіастам допомагали працівники ЛКП «Зелений Львів». Комунальники надали техніку та родючий ∂рунт для висадки дерев.

— Ми дуже вдячні активістам, які взяли ситуацію у свої руки, — каже головний інженер «Зеленого Львова» Володимир Чишинський. — Й завжди готові їх підтримати.

Це лише перший етап озеленення Городоцької. Згодом посадять декоративні кущі, а завершить композицію клумба на перехресті біля церкви Анни.