Під час робочої поїздки до Миколаївщини голова Держземагентства Сергій Рудик повідомив, що військовослужбовцям, які залишили окупований Крим, планують виділити по 12 соток. Нині питання з виділення землі обговорено з керівництвом Одеської, Херсонської та Миколаївської областей. 

«Загалом це лише близько 100 гектарів, — зауважив він. — Але це буде підтримка сім’ям військових, які по 20—30 років чекають на житло і живуть у надскладних умовах за невеликі гроші».

Крім того, Сергій Рудик передав 72 працівникам соціальної сфери села Комсомольське Миколаївського району накази про надання у власність земділянок сільгосппризначення. Селяни намагались отримати  проекти землеустрою щодо відведення їм земділянок майже два роки, але тільки після втручання голови питання зрушило з місця.

Сергій Рудик відзначив, що нагальним питанням, над вирішенням якого уже цього року почне працювати територіальне відділення агентства на Миколаївщині, буде визначення прибережних захисних смуг і водоохоронних зон уздовж Чорного моря та Дніпровського й Бузького лиманів. Ідеться про 32,1 тисячі га, або майже 30% орієнтовної площі зон і смуг, які треба встановити на Миколаївщині в рамках Програми охорони довкілля та раціонального природокористування Миколаївської області на 2011—2015 роки.

До інших питань, які потребують нагального вирішення, він зарахував такі: визначення долі земель колишньої колективної власності, відумерлої спадщини та невитребуваних паїв; узгодження функціоналу національної кадастрової системи із Законом «Про Державний земельний кадастр»; опрацювання ефективної позабюджетної моделі організації проведення земельних торгів; запровадження нової методики оцінки сільгоспземель; розпорядження землями під морями та лиманами;  визначення переліку документів з підтвердження досвіду роботи в агросекторі для надання земель для ведення фермерського господарства; законодавче визначення порядку припинення права користування ділянкою у разі припинення діяльності підприємств, організацій; кардинальне спрощення та наближення до людини процедури реєстрації речових прав на ділянки.

Крім активного проведення та поновлення нормативно-грошової оцінки, треба ретельно проаналізувати та відкоригувати усі чинні договори оренди сільгоспземель держвласності, додав Сергій Рудик. Для цього головне управління має переглянути умови раніше укладених договорів оренди згідно з вимогами ст. 288 Податкового кодексу України щодо мінімального розміру орендної плати (на рівні 3% від нормативно-грошової оцінки ділянок). Та робота стримується, зауважив він, через низький рівень передачі райдержадміністраціями договорів оренди, укладених до 1 січня 2013 року.

Керівник земельного відомства поінформував також про нещодавнє ухвалення в парламенті закону, який значно спрощує порядок встановлення меж населених пунктів. Зокрема документ знизив рівень прийняття рішень з обласного до районного, а також передбачив випадки, за яких межі можуть встановлювати без розроблення нових генпланів. Це дає змогу місцевим радам вирішувати нагальні питання, значно заощаджуючи час та кошти, підсумував він.