Про завершення процедури підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Україною 27 червня у Брюсселі поінформував під час телефонної розмови Президента Петра Порошенка Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей. Він говорив про можливість запровадження додаткових санкцій щодо Росії у разі «ігнорування» миру. Петро Порошенко сказав, що вірить у те, що Російська Федерація підтримає мирний план не лише на словах, а й на ділі. Однак припускає проведення тристоронніх консультацій Україна — ЄС — Росія на рівні експертів до 27 червня.

Відновлювати зруйноване сепаратистами доводиться мирним жителям Донбасу. Фото з сайту ria.ru

Під час телефонної розмови з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель глава держави наголосив, що останнім часом терористи порушили режим припинення вогню понад 30 разів. Співрозмовники торкнулися роботи Тристоронньої контактної групи в Донецьку за участі колишнього президента Леоніда Кучми, Спеціального представника чинного голови ОБСЄ Хайді Тальявіні та посла РФ в Україні Михайла Зурабова. Таку роботу канцлер позитивно оцінила і висловила сподівання, що не лише офіційний Київ, а й усі сторони докладатимуть максимум зусиль для досягнення миру.

Голові Європейської комісії Жозе Мануелю Баррозу Президент пообіцяв особисто представити лідерам ЄС інформацію про перші результати реалізації мирного плану напередодні засідання Європейської Ради. Він повідомив про готовність за належних умов безпеки надіслати до Слов’янська групу для відновлення зруйнованої бойовиками інфраструктури, постачання води і енергоресурсів.

Глава держави подякував Жозе Мануелю Баррозу за фінансову підтримку реформи судової системи, правоохоронних органів і високо оцінив рішення Ради ЄС зі створення місії в рамках Спільної політики безпеки та оборони ЄС для підтримки України у реформуванні сектору громадської безпеки.

А під час телефонної розмови віце-президент США Джозеф Байден поінформував Петра Порошенка про розмову Барака Обами з президентом РФ Володимиром Путіним, яку було майже повністю присвячено українському питанню, повідомляє прес-служба глави Української держави.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»