Кілька років тому Тернопільський  медичний університет ім. Івана Горбачевського зініціював створення консорціуму «Науково-освітнє інноваційно-технологічне об’єднання». До складу цієї структури увійшли 24 партнери-виші з України, США, Росії, Малайзії, Грузії, Узбекистану, Таджикистану і Казахстану. Європейський Союз тут представили університети й вищі школи Відня, Братислави, Праги,  польських міст Вроцлав, Кельце, Біла-Підляска, а також національний коледж «Фетіла» з грецької Патри. Днями викладачі і студенти тернопільського вишу звернулися до колег з проханням об’єктивно і правдиво доносити до своїх колективів інформацію про події в нашій державі та вторгнення російських військ на територію Криму.

До колективів Російського національного дослідного медичного університету імені М.Пирогова, Московського державного медично-стоматологічного університету, Кіровської державної медичної академії, Новосибірського державного медичного університету тернополяни звернулися з проханням, аби їхня наукова інтелігенція виступила на захист України. Принагідно зазначили, що студенти і викладачі цих вишів мали змогу упродовж останніх років ближче ознайомитися з традиціями, побутом і характером людей, які живуть у Західній Україні. «Ті, хто відвідав Тернопіль, погодяться, що в нас немає упередженого ставлення до людей інших національностей», — зазначено зокрема в листі.

Тим часом тернополяни обурені, що нашу справедливу боротьбу назвали «коричневою чумою» та «фашизмом». «Невже ми, педагоги, вчені, аспіранти і студенти, схожі на фашистів? Невже любов до України, рідної мови, боротьбу за власну гідність, конституційні права й свободи можна називати фашизмом?» — запитують-дивуються у Тернопільському медуніверситеті.

І водночас закликають своїх колег з медичних вишів Криму, Луганська, Донецька, Запоріжжя, Дніпропетровська стати у своїх регіонах осередком чесної, незаангажованої просвітницької діяльності, високої моралі й здорового глузду в оцінці сучасних суспільно-політичних подій та фактичної інтервенції на територію України, на яку відважилося керівництво Російської Федерації.

До слова, колектив медуніверситету підтримав медичну службу корвета «Тернопіль», перерахувавши свій одноденний заробіток. На початку березня тернопільці отримали приємну звістку: їхній університет посів перше місце в рейтингу медичних ВНЗ, який проводить Міністерство охорони здоров’я України.