Молоді чернівецькі архітектори у конференц-залі міської Ратуші представили владі та громадськості рідного міста, керівникам творчих художніх гільдій вісім проектів реконструкції кінотеатру імені Івана Миколайчука.

— Ми надихалися творчістю Івана Миколайчука, працювали під увімкнуті його фільми, що увійшли в скарбницю світового кінематографа, — розповідає студентка кафедри архітектури Чернівецького університету Наталя Данилюк.

Презентація відбулася в рамках мистецького проекту «Гніздо для білого птаха», ініційованого викладачем кафедри архітектури і будівництва Чернівецького національного університету Наталією Хілько та письменницею Лесею Воронюк. Назва проекту перегукується з назвою одного з найвідоміших фільмів видатного актора «Білий птах з чорною ознакою».

Кінотеатр, нині занедбаний до краю, потрібно не просто реконструювати, а перетворити на мистецький центр. Це буде, окрім всього, достойним увіковіченням пам’яті про талановитого митця і великого патріота України Івана Миколайчука, який, нагадаємо, родом з Буковини, зі славного села Чортория.

Студенти-архітектори бачать такий центр у сучасному стилі, з рухливими панелями, терасами з відкритим простором. Форму споруди диктував її зміст. На думку молоді, центр імені Миколайчука повинен бути багатофункціональним, поєднувати, власне, кінозал з малою театральною сценою і великою виставковою залою, тут мають розміститися музей, конференц-зал, кіно- і фотостудії, галерея та арт-кафе з бібліотекою, художні майстерні, де проводитимуть творчі зустрічі і майстер-класи з акторства.

— Мене щиро вразила креативність студентів, їхній професійний підхід до втілення задуму «Гніздо для білого птаха». Вони долучилися до великої справи — збереження творчого обличчя Івана Миколайчука, його мистецької спадщини, — каже Чернівецький міський голова Олексій Каспрук.

Він відзначив листом-подякою Наталію Хілько за небайдужість до збереження архітектурно-культурної спадщини Чернівців. Головний архітектор Чернівців Сергій Гомонович розповів про результати роботи спеціально створеної в рамках мистецького проекту робочої комісії. Перегодом вони стануть основою умов конкурсу проектів реконструкції кінотеатру.