ФЕСТИВАЛЬ. Світовою прем'єрою історичної драми Бенуа Жако «Прощавай, моя королево» відкривається у четвер у Берліні 62-ий міжнародний кінофестиваль «Берлінале», передає УКРІНФОРМ з посиланням на прес-службу фестивалю. 

«Цьогорічний фестиваль розпочнеться світовою прем'єрою історичної драми французького режисера Бенуа Жако «Прощавай, моя королево», – зазначається у повідомленні для преси. Фільм відзнятий за однойменним романом Шанталь Тома, в якому йдеться про перші дні Французької революції очима прислуги Версальського палацу. В основу сюжету покладено спогади жінки, обов'язком якої було читання книг французькій королеві Марії-Антуанетті. У головних ролях - Леа Сейду, Дайан Крюгер та Віржині Ледуайен.

Церемонія відкриття кінофоруму за участю директора «Берлінале» Дітера Коссліка, держміністра культури ФРН Бернда Нойманна та правлячого бургомістра Берліна Клауса Воверайта відбудеться у четвер ввечері в приміщенні «Берлінале-паласт» на Потсдамській площі.

Протягом одинадцяти днів роботи престижного кінофоруму буде показано близько 400 фільмів. За «Золотого» та «Срібних ведмедів» у головному конкурсі «Берлінале» змагатимуться 18 повнометражних картин. Ще п'ять фільмів будуть показані в головній програмі поза конкурсом. У конкурсі короткометражних фільмів змагатимуться 27 робіт з 22 країн. Позаконкурсні картини буде показано в інших секціях фестивалю: «Берлінале спеціальне», «Панорама», «Форум», «Форум розширений», «Генерація», «Перспективне німецьке кіно», «Ретроспектива». Спеціальна програма буде присвячена 100-річчю кіностудії «Бабельсберг», а рубрика «Вшанування» – творчості Меріл Стріп. В окремій рубриці йтиметься про кіно, пов'язане з кулінарним мистецтвом.

До складу журі фестивалю, яке очолить британський режисер Майк Лі, увійдуть нідерландський фотограф та режисер Антон Корбайн, іранський сценарист та режисер Асгар Фараді, франко-британська акторка Шарлота Гейнсбург, американський актор Джейк Джилленхол, французький режисер та сценарист Франсуа Фійон, алжирський письменник Буалем Сансаль та німецька акторка Барбара Зукова. Призерів буде оголошено 18 лютого.

На червоному килимі «Берлінале»  цього року очікують на таких зірок світового кіно, як Меріл Стріп, Анджеліна Джолі, Кіану Рівз, Роберт Паттінсон, Жульєт Бінош та інші.

Під час кінофестивалю пройдуть також майстер-класи для кіномитців-початківців у так званому Кампусі талантів. Міжнародний кінобізнес збереться на Європейському кіноринку, де будуть присутні і представники української кіноіндустрії. Зокрема, на українському стенді буде презентовано англомовний гід вітчизняного кіно на 2011-2012 роки, а також проведено низку кінопоказів для дистриб'юторів.