Гарним дарунком до 200-річчя із дня народження Тараса Шевченка стало відкриття  9 березня у місті над Південним Бугом  пам’ятника Великому Кобзареві. В урочистостях із цієї нагоди взяли участь керівники обласної й міської влади, громадські діячі, вінничани та гості міста. Вітаючи присутніх із знаменною для України датою та важливою для територіальної громади подією, голова облдержадміністрації Анатолій Олійник відзначив, що у літературі кожного народу, серед її великих творців, є поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Така постать — Тарас Шевченко.

Тарас завжди залюбки спілкувався з дітьми. Фото автора

«Український народ століттями боровся за свою незалежність. Слова Великого Пророка нині актуальні як ніколи. Ми повинні докласти максимум зусиль, щоб зберегти цілісність, незалежність та соборність нашої держави — України. Про це говорив Великий Кобзар, про це повинен пам’ятати  кожен з нас», — зауважив він.

Експозиція розміщена на площі імені Тараса Шевченка, як це було визначено на сесії Вінницької міської ради. Пам’ятник встановлено з ініціативи та коштом громади області за підтримки благодійних фондів «Велика родина» та «Подільська громада». Перший подарував місту проект скульптури, а другий зібрав кошти на її виготовлення. Автор ідеї та архітектор комплексу — народний художник України Анатолій Гайдамака, скульптор — Володимир Цісарик. За задумом творців композиції, Шевченка зображено молодим, коли він подорожував Поділлям й залюбки спілкувався з дітьми. Фігури відлила у бронзі відома львівська компанія.