ПРЕМ’ЄРА. Кінопрограма 10-ї «Французької весни в Україні» відкрилася прем’єрою фільму Еріка Рошана «Мьобіус». На неї завітали сам режисер, а також актори Володимир Меньшов ( у фільмі — керівник ФСБ) і Олексій Горбунов (охоронець російського олігарха). Головні ролі зіграли Жан Дюжарден, Сесіль де Франс і Тім Рот.

Ось що сказав Ерік Рошан про фільм: «Чому я знову вирішив знімати шпигунське кіно? Тому що цей жанр відкриває неймовірні драматичні можливості. Але на цей раз я вирішив розповісти дуже інтимну історію, яка розгортається на тлі роботи розвідувальних спецслужб. В основі фільму лежить чуттєва інтрига. Я зробив акцент на емоції. Я хочу змусити глядача плакати як від будь-якої любовної історії, незалежно від її фіналу».

Лінія з російським олігархом Іваном Ростовським у виконанні Тіма Рота була частково списана з історії Бориса Березовського, вимушеного покинути Росію і попросити політичного притулку у Великобританії. Водночас сам Тім Рот схожий на іншого олігарха — Романа Абрамовича, і цей факт не залишився непоміченим на передпрем’єрній прес-конференції.

«Ми знімали витончену картину з несподіваним любовно-шпигунським поворотом. Коли працювали над нею, просто робили хорошу роботу, спілкувалися, отримували задоволення. Тоді ніхто не думав, що напередодні виходу фільму в прокат Березовський буде задушений», — підкреслив Меньшов.

Частково зйомки фільму велися і в Києві — тут знімати кіно дешевше, ніж у Москві. Втім, режисер Ерік Рошан висловив припущення про наступні зйомки у Києві.

Загалом у рамках кінопрограми Французької весни українські глядачі також зможуть побачити стрічки «У будинку» Франсуа Озона, «Іржа і кістка» Жака Одіара, «Не турбувати» Івана Атталя. Також пройдуть покази в рамках спеціальної програми «Шукайте шпигуна», ночі короткого метру та кіно-концерт «Жорж Мельєс», в рамках якого покажуть фільми Жоржа Мельєса, одного із засновників кінематографа, в музичному супроводі родичів режисера.